Öt éves jubileumát ünnepelte a Soroptimist Club Szombathely Colonia Savaria

Idén áprilisban egy interjún keresztül már bemutatkozott a Soroptimist International Club – Szombathely Colonia Savaria jótékonysági egyesület. Az interjú az alábbi linken olvasható:

https://szombathely.ihirek.hu/2019/04/04/emberileg-jobb-lettem-altala-ot-eves-lesz-iden-a-soroptimist-szombathely-colonia-savaria-jotekonysagi-egyesulet-interju-hajbane-varga-liviaval-es-tekauer-monikaval/

A Soroptimist jótékonysági klub 5. jubileumának alkalmából jótékonysági vacsorát szervezett 2019. november 9-én szombaton a szombathelyi Pannónia Étterem dísztermében. A hagyományos Szent Márton napi libaest mellett idén színes programokkal kedveskedtek vendégeiknek.

A Soroptimist Clubot immár öt éve, 2014. szeptember 27-én alapították meg szombathelyi és Szombathely környéki nők azzal a céllal, hogy nők és gyermekek „egy biztonságosabb és egészségesebb környezetben éljenek”. A hölgyeknek az öt év alatt több területen is sikerült véghez vinni törekvéseiket: négy projektben segítettek önkéntes segítőikkel, megalapították a Soroptimist Angyaldíjat, baráti kapcsolatot alakítottak ki több magyar és külföldi Soroptimist klubbal, így nem csoda, hogy hasonló lelkesedéssel néznek a következő évek elé.

’Másképp’ segítik több, mint öt éve a Gencsapáti Gyermekotthon kis lakóit, aktív résztvevői a Napsugár Zenekar és a SugárÉrintő Színjátszókör, a fogyatékkal élő fiatalok előadásaira való felkészülésének, és kitartóan támogatják a gyermeküket egyedül nevelő édesanyákat. A nők elleni erőszak leküzdésében is feladatot vállalnak, hiszen a Soroptimist Club szervezésében láthattuk tavaly azt a figyelemfelkeltő akciót, melynek keretében az Iseum épületét a november 25-én, a Nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján sárgára színezték.

 „Eszter”: a gencsapáti gyermekotthon kis lakóiért

Az Eszter projekttel a  gencsapáti Ernuszt Kelemen Gyermekvédelmi Nevelőotthon kis lakói életének szeretnének a hölgyek részesei lenni, tevékenységükkel a gyermekek életébe önfeledt pillanatokat varázsolni. Megtapasztalták ugyanis, hogy ajándékaik helyett mindannyiuk számára többet ad az együtt töltött idő, a megélt élmény. Abban bíznak, hogy a gyermekekkel eltöltött időben együtt tárhatják ki a nagybetűs életre nyíló kapukat. Közös programokkal szereztek a gyermekeknek feledhetetlen élményeket: meseolvasás, zongoralecke, korrepetálás, kirándulás, főzés-sütés. A tinédzser lányoknak szóló szexuális felvilágosítás, a „Ciklus-show” (az MFM-Projekt jóvoltából) során játékosan ismerkednek meg a gyermekek testükkel és értékeikkel. A „Kuckósítsunk!” program során  „Angyalaikkal” sok gyermek ágya fölé felfestették kedvenc mesefiguráikat, idézeteiket, és nagy álmuk valósult meg, amikor 10 új ágyat vásárolhattak a gyermekeknek a Tradicionális Pránanadi Központi Alapítványa és a Lignomat Kft segítségével.

„Napsugár”: a fogyatékkal élő fiatalokért

A Napsugár Egyesület zenekarának és a SugárÉrintő színjátszó körnek működését támogatják. A fogyatékkal élő fiatalok Fasching Zsuzsával (zeneterapeuta, főiskolai adjunktus) különböző ütős hangszereken tanulnak zenélni, énekelni. Előadásaik örömzenélések.  A SugárÉrintő Színjátszókör szakmai vezetője Szabó Róbert Endre, a Weöres Sándor Színház színésze. Első közös darabjuk az Ott és itt, A boldog herceg c. Oscar Wilde mese feldolgozása, amelyet a Weöres Sándor Színházban havi rendszerességgel adtak elő. A fiatalok nemcsak színpadon, hanem filmben is alkotnak, legújabb munkájuk a filmestáborban saját maguk által írt és forgatott Hatan a király ellen c. kisfilm.  

Fotó: Mészáros Zsolt / http://www.wssz.hu/tartalom/galeria/

 „Démétér”: a gyermeküket egyedül nevelő anyákért

A Démétér projekt a termékenység, az anyaság görög istennőjéről kapta nevét. Egyedülálló anyáknak szeretnének egyedülálló módon segíteni. Érzékenyen jelen lenni életükben, gyermekükkel alkotott egységüket tiszteletben tartva, támogatva, erősítve. 2014 októberétől rendszeres gyermekfelügyeletet  vállal a klub egyik tagja egy családban. Egyedülálló édesanyák részére szervezik meg minden év tavaszán az ún. „Lélekápoló   Nap”- ot,   amelyen   személyiségfejlesztő tréninget és testi – lelki-szellemi  töltődést  ígérő előadásokat         tartanak  szakemberek       segítségével.   A „Poronty” Programmal egyedülálló kismamák kapnak közeljövőben születendő gyermekeik számára pelenkacsomagot 25.000 Forint értékben, valamint hasznos ajándékot a MAM jóvoltából.

„K.U.S.S.”: Közeledj Udvarias Segítő Szavakkal!

Minden év november 25-én, az „A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján” érintettekkel, szakemberekkel beszélgetnek a szóbeli és a lelki erőszak elkerülésének lehetőségeiről, valamint az ENSZ világméretű kezdeményezéséhez, az ’Orange the World’ kampányhoz csatlakozva figyelemfelkeltő céllal sárgára világítják a város egy jellegzetes épületét.

A klubot egyre többen támogatják önkéntes munkájukkal, így 2015-ben megalapították a Soroptimist Angyal-díjat, a rendszeresen tevékenykedő, önkéntes segítők díját. A díjat évről évre egy olyan támogatónak adományozzák, aki munkájukat rendszeresen, illetve hosszú időn át segíti. Elnevezését az erőnket megsokszorozó, mindennapjainkat támogató angyal szimbólum ihlette.

 

A Soroptimist International a karitatív céllal tevékenykedő nők egyik legnagyobb szervezete, amely politikától, vallási, világnézeti hovatartozástól független világszervezetként klubhálózatban fogja össze azokat a nőket, akik tenni szeretnének saját, valamint tágabb környezetük javításáért, saját kiemelkedő képességeik és szakmai tudásuk felhasználásával. A Soroptimist International (SI) tanácskozási joggal jelen van az ENSZ világszervezet ülésein.

 Az egyesületet hölgytagjaik működtetik szakmai ismereteik átadásával és szívből jövő munkájukkal.

 Havonta egy alkalommal tartanak klubestet, amelyeken feladataik megbeszélése mellett találkozóikat egy-egy program, vagy előadás is színesíti, így például divat-tanácsadás, asztrológia, egészséges táplálkozás, vagy klubtagjaik által  jóga, reiki és zeneterápiában részesülnek.

Ha Ön érez magában kedvet és erőt ahhoz, hogy munkája és családja mellett részt vegyen a Soroptimist Club programjaiban, jelentkezzen a szombathelyi nők jótékonysági klubjába!

Képek forrása: https://szombathely.ihirek.hu/2019/04/04/emberileg-jobb-lettem-altala-ot-eves-lesz-iden-a-soroptimist-szombathely-colonia-savaria-jotekonysagi-egyesulet-interju-hajbane-varga-liviaval-es-tekauer-monikaval/

About Engi Zsuzsa

A korlátlan információ használat korát éljük. Özönlenek ránk minden irányból, kéretlenül a hírek. Az olvasó felelőssége, hogy mit fogad be, a mienk, szerkesztőké pedig, hogy tárgyilagosan tényeket mutassunk be. A véleményezés jogát pedig átengedjük olvasóinknak.

View all posts by Engi Zsuzsa →