Idén újra lesz Európai Hulladékcsökkentési Hét!

Az idei év kiemelt témája a környezettudatos szemléletformálás, az oktatás a hulladékkeletkezés megelőzése érdekében –

„Nyisd ki a szemedet és csökkentsd a szemetet!”

szlogennel.

Ezzel a jelszóval hirdették meg az idei Európai Hulladékcsökkentési Hetet 2019. november 16-24. időszakra.

2019-ben az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége (KSZGYSZ) látja el a nemzeti koordinátori feladatokat az Európai Hulladékcsökkentési Hét szervezése során.

Arra buzdítanak mindenkit, hogy járjon nyitott szemmel, fedezze fel, majd oldja meg azokat a helyzeteket, melyekben hulladékok keletkezését tudjuk megelőzni, illetve csökkenteni tudjuk ezek mennyiségét.

“Legyen ez közvetlen környezetünkben, munkahelyen, iskolában vagy az ezeket összekötő utakon. Hiszen ha valamiért már pénzt adtunk ki és megvásároltuk (nem azért mert igényünk, hanem mert szükségünk van), akkor azt ne dobjuk a szemétbe. Az újrahasználat, az adományozás, vagy éppen „újjászületése” révén tovább él, marad az anyagok, a gazdaság körforgásában és ezáltal nem kell újabb környezeti elemektől megfosztani a már így is túlfogyasztott Földünket.

A Hulladékcsökkentési Héten minden arról szól, hogy mindenütt és mindenki figyelmét felhívjuk arra, hogy nyitott szemmel fedezze fel saját és környezete lehetőségeit a hulladékok keletkezésének megelőzésére, mindannyiunk hasznára.

Be akarjuk bizonyítani, hogy nem nehéz felfedezni a problémát és megoldani azt saját és közösségünk örömére. A hulladék egyre inkább elveszi az életterünket, szennyezi földjeinket, vizeinket. Ne hagyjuk, hogy így legyen!”

A kiemelt téma mellett örömmel fogadnak az egyéb, a hulladék keletkezésének megelőzésére felhívó innovatív akcióötleteket is, de a honlapról is lehet tippeket szerezni.

Várják a helyi, közösségi innovatív ötletek regisztrálását 2019. november 8-ig a Hét honlapján:

www.hulladekcsokkentesihet2019.hu

Az így regisztrált ötletek megvalósítására kerül sor az Európai Hulladékcsökkentési Héten november 16-24. között egész Európában – így hazánkban is. A Héten megvalósított akciókról szóló beszámolók értékelése után a nemzetközi Díjra is jelölhetőek a kategóriánkénti legjobb akcióötletek. Eddig valamennyi évben volt magyar díjazott az igen erős nemzetközi mezőnyben.

Csatlakozz Te is az Európai Hulladékcsökkentési Héthez, regisztrálj, lássuk, hogy mit és hogyan tehetünk a jövőnkért!

Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége: http://www.hulladekcsokkentesihet2019.hu/

Néhány ötlet, amely segíthet Neked is!

  • Vásárlás előtt írj listát és a vigyél magaddal táskát! Éhesen soha ne menj bevásárolni!
  • A hulladékot szelektáltan a megfelelő gyűjtőedénybe dobd a lakóhelyed közelében!
  • Komposztálj!
  • Az elromlott, elhasználódott tárgyaidat próbáld javíttatni, a számodra feleslegeseket elajándékozni rászorulóknak!
  • Kerüld az egyszerhasználatos tárgyakat! Legyen saját kulacsod!

Tegyél Te is a hulladék csökkentéséért!

A Szövetség honlapján egy Hulladékcsökkentési Társasjáték is elérhető:

https://hulladekcsokkentesihet2019.hu/images/letoltesek/board-gamea3_hu.pdf

About Engi Zsuzsa

A korlátlan információ használat korát éljük. Özönlenek ránk minden irányból, kéretlenül a hírek. Az olvasó felelőssége, hogy mit fogad be, a mienk, szerkesztőké pedig, hogy tárgyilagosan tényeket mutassunk be. A véleményezés jogát pedig átengedjük olvasóinknak.

View all posts by Engi Zsuzsa →