Tibeti Estek a Herényiek Házában: Besenyei Lili thangka kiállítása és élménybeszámolója

Időpont: 2019. október 24., csütörtök, 17:00–20:00 óra
Helyszín: Herényiek Háza, Herény, Béke tér 7., Szombathely, 9700

A kiállítás programja:
– Martin Buzora: Pema története (filmvetítés)
– Beszédet mond: Geshe Sherab Phuntsok tibeti  szerzetes
– Beszélgetés a festővel és a tibeti szerzetessel

Besenyei Lili thangkafestő 1993. 09. 14-én született Budapesten. Tanulmányairól az alábbiakat írja:

“Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola – festőművész szakon végeztem 2012-ben, majd jelentkeztem a Tan Kapuja Buddhista Főiskolára, ahol sikeresen elvégeztem az alapszakot, de csak két évvel később jelentkeztem tanulmányaim folytatására. Megértettem, hogy nem kell választanom buddhizmus és festés között, a kettő nem zárja ki egymást vagyis a thangkafestészet és vallás gyakorlása közötti összefüggéseket keresve, a gyakorlaton keresztül el lehet jutni a vallási elmélyülésig. Ennek egyik lépése a thangka festésének gyakorlatát feltárni és elsajátítani a lehető legtöbb aspektusból. Megpályáztam a Tempus Közalapítvány Campus Mundi ösztöndíját, hogy tanulmányaimat kiszélesíthessem, illetve szakdolgozatom írását segítse. Az indiai Himachal Pradesh tartományban, Dharamszalában eltöltött négy hónap alatt lehetőségem nyílt erre.”

Forrás: https://www.facebook.com/thangkaproject/

Bemutatásra kerül Martin Buzora: Pema története című rövidfilmje

Martin Buzora 1984. június 24-én született Budapesten, Steven Buzora, professzionális dobos és Sophie Kovacs, művészeti tanár fiatalabb fiaként. Szenvedélyes utazók családjában nőtt fel, Martin nagyon korai életkorában már különböző kultúrákat ismert meg. 12 éves korában családjával a kanadai Ontario-ba költözött, ahol a Ryerson Egyetemen filmtudományi programot végzett. 2006-ban Buzora társalapítója volt a Black Fawn Filmsnek, és elkészítette a „Neverlost” (2010) játékot, amely a Fantasia Filmfesztiválon a Közönség Választási Díját nyerte, azóta folyamatosan nyer fényképeivel, filmjeivel sokfelé díjakat.

A lélegzetelállító történet egy fiatal tibeti nomádról kislányról, Pemáról és az ő utazásáról szól a tibeti Amdo régió hegységén.
A film rendkívül ritka bepillantást enged egy szent, tiltott földre. Soha korábban nem készültek ilyen képek erről a régióról és az emberekről. Kína folyamatos modernizációjával a tibeti gyepek nomád kultúrái gyorsan eltűnnek. Ezt a filme nem csupán egy ősi nomád életmód iránti szeretetet hatja át, hanem egy kultúra antropológiai feljegyzése is Tibetről.
https://www.escapedapeproductions.com/

Kép forrása: https://www.facebook.com/thangkaproject/photos/

About Engi Zsuzsa

A korlátlan információ használat korát éljük. Özönlenek ránk minden irányból, kéretlenül a hírek. Az olvasó felelőssége, hogy mit fogad be, a mienk, szerkesztőké pedig, hogy tárgyilagosan tényeket mutassunk be. A véleményezés jogát pedig átengedjük olvasóinknak.

View all posts by Engi Zsuzsa →