Megemlékezés az ország első 1956-os emlékhelyén, a Kámoni Arborétumban

Időpont: 2019. október 23. szerda 14.00-15:00 óra
Helyszín: Kámoni Arborétum és Ökoturisztikai Központ – 56-os emlékhely (Szombathely, Szent Imre herceg útja 84./B)

Titkos emlékhely eresztett gyökeret a Kámoni Arborétumban 1957 tavaszán. Bánó István, akit az arborétum megmentőjeként említenek, ekkor ültette azt az 54 db Thuja occidentalis ‘Malonyana’-t, amellyel élettel teli emlékhelyet állított 1-9-5-6 10. 23-nak. Sokáig csak néhányan ismerték ezt a titkot, és ezen a napon rendszerint “csupán őszi faleveleket gyűjtögetni és gyönyörködni jártak erre a helyre.” Megesett, hogy “véletlenül” találkoztak itt és némán, de emlékeiket felidézve indultak tovább. Ők igazán átérezték, hogy egy emlékhely nem attól képvisel értéket, hogy mennyire látványos, hanem attól, hogy milyen mély emlékek kötik hozzá az emlékezőket.

Az október 23-i ünnepséget idén a herényi városrész szervezeteinek és intézményeinek széleskörű együttműködésének jegyében rendezi meg a Kámoni Arborétumért Egyesület.

Beszédet mond: prof. dr. Vig Károly, a Magyar Rovartani Egyesület elnöke, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum tudományos igazgatóhelyettese. A műsorban közreműködnek: ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium diákjai. Szervező: Kámoni Arborétumért Egyesüle. Együttműködő partnerek: Herényi Kulturális és Sportegyesület Kámoni Arborétum és Ökoturisztikai Központ.

Rossz idő esetén a megemlékezés az ökoturisztikai központ nagytermében kerül megrendezésre.

About Engi Zsuzsa

A korlátlan információ használat korát éljük. Özönlenek ránk minden irányból, kéretlenül a hírek. Az olvasó felelőssége, hogy mit fogad be, a mienk, szerkesztőké pedig, hogy tárgyilagosan tényeket mutassunk be. A véleményezés jogát pedig átengedjük olvasóinknak.

View all posts by Engi Zsuzsa →