Látta már a részleges holdfogyatkozást?

Családi programot ajánlunk!

 Részleges holdfogyatkozás lesz 2019. július 16/17-én, keddről szerdára virradó éjszaka. A fogyatkozás nagysága 66%, vagyis a holdátmérő kb. kétharmada merül a Föld árnyékába, ami szabad szemmel is igen látványos jelenségnek ígérkezik.

A fogyatkozás országszerte látható lesz. A fogyatkozás lefolyása:

  • félárnyékos (penumbral) idő: 5 óra 33 perc 43 mp, magyar idő szerint 20:43-tól.
  • részleges (umbral) idő: 2 óra 57 perc 56 mp, magyar idő szerint 22:01-től.
  • maximális fázis 21:30:43 UT, azaz magyar idő szerint 23:30:43 -kor lesz.

Holdkelte után pár perccel a félárnyék (penumbra) kezd ráhúzódni a Holdra. Ezt szabad szemmel még nem érzékelhetjük. A már látható változásra kevéssel 21 óra előtt számíthatunk. A részleges fázis 22:01-kor kezdődik, ekkor lép be a Hold széle a teljes árnyékba, majd fokozatosan egyre nagyobb terület változik vöröses-barna színűvé. A részlegesség a legnagyobb kiterjedését (66 %-ot) 23:31-kor éri el, ezután apránként, ahogy jött, le is vonul a teljes árnyék. A részleges fázis vége 00:59-kor lesz, így közel 3 órán át tartó jelenségre készülhetünk.

 A Hold a Földről nézve a fogyatkozás idején (magyar idő UTC+2) Kép forrása: Wikipédia

A Hold egy 3476 km átmérőjű, hideg, sziklás felszínű égitest. Nincsen saját fénye, a Nap fényét veri vissza. 29,5 naponként kerüli meg a Földet. A keringés során változik a megvilágított félgömbjének felénk forduló aránya, ez okozza a holdfázisokat.

Holdfogyatkozás csak teleholdkor jöhet létre, ha a Hold áthalad a Föld árnyékán. Az árnyék két kúp alakú részből áll, az egyik a másikon belül helyezkedik el. A külső a penumbra (félárnyék), ahol a Föld csak egy részét takarja el a Nap korongjának. A belső rész az umbra (sötétárnyék), itt egyáltalán nem éri el a Nap fénye a Hold felszínét.

A csillagászok három féle holdfogyatkozást különböztetnek meg:

  1. Félárnyékos/Penumbrális holdfogyatkozás: a Hold a penumbrán halad át, csak nagyon nehezen vehető észre, fényereje csökken;
  2. Részleges holdfogyatkozás: a Hold egy része belép az umbrába, könnyen megfigyelhető még szabad szemmel is, vöröses barnára változik a Hold színe;
  3. Teljes holdfogyatkozás: az egész Hold áthlad az umbrán, feltűnő jelenség a Hold teljes egésze vöröses barna színűvé változik.

Ne hagyja ki! Szép idő esetén ideális nyár esti családi progam!

Forrás: http://www.eumet.hu/erdekessegek/reszleges-holdfogyatkozas-2019-07-16/

About Engi Zsuzsa

A korlátlan információ használat korát éljük. Özönlenek ránk minden irányból, kéretlenül a hírek. Az olvasó felelőssége, hogy mit fogad be, a mienk, szerkesztőké pedig, hogy tárgyilagosan tényeket mutassunk be. A véleményezés jogát pedig átengedjük olvasóinknak.

View all posts by Engi Zsuzsa →