Szombathely megadja az OMSZ által kért 32 millió forintot orvosi ügyeletre

Szombathely, 2019. június 19., szerda (MTI) – Megadja az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) által az orvosi ügyelet működtetésére kért 32 millió forintos többlettámogatást Szombathely közgyűlése.

Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármester múlt szerdán tájékoztatta az MTI-t arról, hogy az OMSZ három hónapos határidővel felmondta az önkormányzattal kötött szerződést arra hivatkozva, hogy a orvosi ügyeleti szolgáltatás ellátása – a megnövekedett költségek miatt – a mentőszolgálatnak veszteséget okoz.
Hozzátette: az általa beterjesztett költségvetési javaslat tartalmazta az OMSZ által kért emelt összegű önkormányzati támogatást, de azt a közgyűlés ellenzéki többsége nem hagyta jóvá, így végül nem került be az elfogadott költségvetésbe.
Nemény András, az Éljen Szombathely-MSZP-DK-Együtt-frakció vezetője az MTI-nek azt mondta, ugyanannyi támogatást szavaztak meg, mint amennyi a múlt évi költségvetésben volt, csupán arra a 32 millió forintra kértek magyarázatot, amennyivel az OMSZ több pénzt kért a szolgáltatásért, amit – szavai szerint – helyi háziorvosokkal látnak el.
Csató Gábor, az OMSZ főigazgatója a polgármesternek és a képviselőtestület tagjainak írt – azóta nyilvánosságra is került – levelében azt írta, tavaly 16 millió forint veszteséget okozott a mentőszolgálatnak a szombathelyi orvosi ügyelet ellátása, amit a várható béremelés és létszámemelés várhatóan idén megduplázhat.
Hozzáfűzte, hogy “állami költségvetési szervként az OMSZ számára az alapfeladatukra biztosított forrás célhoz kötött, így azt a legjobb szándékuk ellenére sem fordíthatják a meghatározottaktól eltérő célokra”.
A főigazgató felhívta a figyelmet arra, hogy a szombathelyi háziorvosi ügyelet ellátásának biztonsága – a határidő lejárta után – véleményük szerint aggodalomra adhat okot, amire szerinte sürgősen megoldást kell találni.
Az önkormányzati testület keddi ülésén úgy döntött, mégis megadja az OMSZ által kért többlettámogatást, így szeptember után is a mentőszolgálat üzemelteti az orvosi ügyeletet Szombathelyen.
Nemény András úgy fogalmazott, az orvosi ügyeletnek mindenképpen működnie kell, ezért oda kell adni a pluszpénzt, de azt az ügyeletben dolgozók béremelésére kell fordítani.
Illés Károly (Fidesz) alpolgármester szerint az ellenzéki koalíció politikai kármentést végez, hiszen a polgármestr eredeti javaslatát fogadták el.
Ipkovich György (Éljen Szombathely-MSZP-DK-Együtt) kijelentette: az OMSZ-szel kötött szerződés egykor kedvező volt a város számára, de most már drágának tűnik, ezért szerinte meg kell vizsgálni, hogy a város hogyan tudja olcsóbban működtetni azt, de a kérdésről már az új közgyűlés döntsön majd.

bcsp \ gkp

MTI 2019. június 19., szerda 12:52

A kép illusztráció.

About Engi Zsuzsa

A korlátlan információ használat korát éljük. Özönlenek ránk minden irányból, kéretlenül a hírek. Az olvasó felelőssége, hogy mit fogad be, a mienk, szerkesztőké pedig, hogy tárgyilagosan tényeket mutassunk be. A véleményezés jogát pedig átengedjük olvasóinknak.

View all posts by Engi Zsuzsa →