Felújított Jenbacher motorvonatok közlekednek Győrből Veszprémbe és Szombathelyre

Győr, 2019. június 14. Felújított Jenbacher motorvonat a győri vasútállomáson 2019. június 14-én. A Győr-Veszprém és a Győr-Celldömölk-Szombathely vasútvonalakon két felújított Jenbacher motorvonat áll forgalomba. MTI/Krizsán Csaba

    Győr, 2019. június 14., péntek (MTI) – Két felújított Jenbacher típusú motorvonat közlekedik péntektől a Győr-Veszprém és a Győr-Celldömölk-Szombathely vasútvonalon, a fejlesztéstől a bakonyi vonatközlekedés minőségének javulását, ezáltal növekvő utasforgalmat remél a MÁV – mondta Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója pénteken a győri vasútállomáson tartott sajtótájékoztatón.

Az eseményen jelképesen elindították az egyik felújított járművet.
Homolya Róbert elmondta, hogy a két motorvonat a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV) Zrt. tulajdonában van, de egy üzemeltetési szerződéssel a MÁV felújította és üzemelteti a két járművet.
Beszélt arról is, hogy az elmúlt évtizedekben közlekedési, mobilitási forradalom zajlott le a világban, Magyarországon azonban ennek a vesztese a vasút lett, mert az utasok száma az elmúlt húsz-harminc évben a felére csökkent.
Az Európai Unió fenntarthatósági és környezettudatossági politikája abba az irányba mozdult el, hogy preferálja a közösségi közlekedés fejlesztését. Ezeknek a hazai fejlesztéseknek a célja, hogy a vasút teret nyerjen  – mondta az elnök-vezérigazgató.
Hozzátette, hogy azokon a vonalakon, ahol már megtörténtek a fejlesztések, két számjegyű utasforgalom növekedés történt, s reményei szerint a régióban is többen fogják majd használni a vasúti közlekedést.
Kara Ákos, az Innovációs és Technológiai Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt hangsúlyozta, hogy a két motorvonat forgalomba állítása jelentős előrelépést jelent a régió közlekedésében, mert jobb és korszerűbb körülmények között lehet utazni. A motorkocsi utasterében 136 ülőhely és nyolcvan állóhely van – mondta.
Simon Róbert Balázs, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy 10-15 éve még meg akarták szüntetni a Győr-Veszprém közötti vasútvonalat.
Bödecs Barnabás, a Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetségének elnöke elmondta, fontos lenne a pálya korszerűsítése, hogy a pályasebesség növelésével csökkenjen a menetidő, és ütemes menetrendet kellene kialakítani.
A MÁV közleménye szerint a két motorvonat naponta kilenc alkalommal közlekedik a Győr-Veszprém és a Győr-Celldömölk-Szombathely vonalakon.
A motorvonat klimatizált, árnyékolt ablakokkal felszerelt. Engedélyezett sebessége eléri az óránkénti 120 kilométert.
Az ÖBB (Osztrák Szövetségi Vasutak) 5147-es sorozatú prototípus járműve 1986-ban készült el, a sorozatgyártás 1987-től 1996-ig tartott. A Jenbacher Werke az ÖBB mellett a GYSEV-nek is készített motorvonatokat. A GYSEV 1991 és 1996 között a meglévő egy dupla és két szimpla motorkocsija mellé az ÖBB-nek gyártott motorvonatból is vásárolt és újított fel 2011-ben.
A MÁV-Starthoz került dízel motorvonatok teljes körű karbantartását a GYSEV végzi szombathelyi üzemében.

hwp \ egr \ gjé \ bpt

MTI 2019. június 14., péntek 12:52

Győr, 2019. június 14. Felújított Jenbacher motorvonat utastere a győri vasútállomáson 2019. június 14-én. A Győr-Veszprém és a Győr-Celldömölk-Szombathely vasútvonalakon két felújított Jenbacher motorvonat áll forgalomba. MTI/Krizsán Csaba

Győr, 2019. június 14. Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, Kara Ákos, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára, Győr fideszes országgyűlési képviselője, Simon Róbert Balázs, Győr fideszes országgyűlési képviselője, Kerékgyártó József, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója és Bödecs Barnabás, a Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetségének elnöke jelképesen elindít egy felújított Jenbacher motorvonatot a győri vasútállomáson 2019. június 14-én. A Győr-Veszprém és a Győr-Celldömölk-Szombathely vasútvonalakon két felújított Jenbacher motorvonat áll forgalomba. MTI/Krizsán Csaba

About Engi Zsuzsa

A korlátlan információ használat korát éljük. Özönlenek ránk minden irányból, kéretlenül a hírek. Az olvasó felelőssége, hogy mit fogad be, a mienk, szerkesztőké pedig, hogy tárgyilagosan tényeket mutassunk be. A véleményezés jogát pedig átengedjük olvasóinknak.

View all posts by Engi Zsuzsa →