Ősszel folytatódik az OkosMozi program

Budapest, 2019. június 13. Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára (j) az OkosMozi bemutatóján az Uránia Nemzeti Filmszínházban, Budapesten 2019. június 13-án. Mellette Czigle boglárka, az OkosMozi facebook oldalának kezelője, László Marcell, az OkosMozi oldal fejlesztője. Az Okosmozi weblap a Darwin Buffet Studió fejlesztése, amely a Ruben Brandt, a gyűjtő című magyar animációs film alkotóiból alakult 2018-ban. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Budapest, 2019. június 13., csütörtök (MTI) – A következő tanévben is folytatódik az OkosMozi program, amely Milorad Krstic Ruben Brandt, a gyűjtő című animációs filmjéhez kapcsolódva a középiskolás korosztály élményszerű művészeti oktatását célozza.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a program csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: kiváló ötlet ennek a rendkívül szórakoztató, nagyon izgalmas filmnek a segítségével felhívni a középiskolások figyelmét a festészet, szobrászat, építészet, filmtörténet, design, zene és cirkuszművészet nagy alkotásaira.

László Marcell, az OkosMozi online fejlesztője, a film animációs rendezője hozzátette: Milorad Krstic festőművészként a művészetről szeretett volna készíteni egy izgalmas filmet, ezt végül egy film noir hangulatú krimiként valósította meg.

Az animációs film háromszáznál is több képzőművészeti, zenei, filmtörténeti, építészeti és egyéb művészeti utalást vonultat fel – jegyezte meg.

Kurdy-Fehér János, az OkosMozi ötletgazdája, a Ruben Brandt, a gyűjtő producere elmondta, hogy a film hordozta tudásanyag feldolgozására indították el az OkosMozi programot, többek között az Uránia Nemzeti Filmszínházzal, a Szépművészeti Múzeummal és a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeummal partnerségben.

A program három pillérből áll: a diákok ingyenes vetítéseken, majd beszélgetéseken vehetnek részt az Urániában, ezt követően a www.okosmozi.hu honlap tudástárában felfejthetik a film művészeti utalásait, közben pedig követhetik a program interaktív Facebook-oldalát és eseményeit – tette hozzá Kurdy-Fehér János.

László Marcell elmondása szerint a folyamatosan bővülő online tudástár középiskolás célközönsége először a művészeti alkotások filmben szereplő remake-jeivel találkozhat a honlapon, ahol tovább tud lépni az eredetire, majd pedig annak leírására és Wikipedia-szócikkére.

Mint a szervezők elmondták, a mozilátogatások és az azokhoz kapcsolódó beszélgetések, valamint nyereményjáték nyáron szünetelnek, a következő tanévben azonban folytatódnak az Urániában, illetve a tervek szerint immár vidéki helyszíneken is.

Budapest, 2019. június 13. Czigle boglárka, az OkosMozi facebook oldalának kezelője, László Marcell, az OkosMozi oldal fejlesztője, Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, Csere Margit, a Lakatos Menyhert Általános Iskola és Gimnázium tanára és Kurdy-Fehér János, az OkosMozi ötletgazdája (b-j) az OkosMozi bemutatóján az Uránia Nemzeti Filmszínházban, Budapesten 2019. június 13-án. Az Okosmozi weblap a Darwin Buffet Studió fejlesztése, amely a Ruben Brandt, a gyűjtő című magyar animációs film alkotóiból alakult 2018-ban. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

bkö \ pbe \ bsa \ bpt

MTI 2019. június 13., csütörtök 13:05

About Engi Zsuzsa

A korlátlan információ használat korát éljük. Özönlenek ránk minden irányból, kéretlenül a hírek. Az olvasó felelőssége, hogy mit fogad be, a mienk, szerkesztőké pedig, hogy tárgyilagosan tényeket mutassunk be. A véleményezés jogát pedig átengedjük olvasóinknak.

View all posts by Engi Zsuzsa →