Időjárás-jelentés

Budapest, 2019. április 30., kedd (MTI) – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 

    Időjárási helyzet Európában:
—————————-
Magasnyomású zóna húzódik az Azori-szigetektől a Brit-szigeteken keresztül Észak-Európa térségéig, a területén jobbára felhő- és csapadékmentes az idő.

Észak-Európában helyenként több a felhő, de számottevő csapadék ott sem alakul ki. Közép-Európa, valamint a Balkán-félsziget fölött egy sekély ciklon, illetve egy okkludálódott frontrendszer (amikor a hidegfront utoléri a melegfrontot) okoz csapadékos időt. Csehországban, Németország és Lengyelország déli felén és a Kárpát-medencétől délre több helyen jelentős mennyiségű csapadékot mérnek.

A Kelet-európai-síkság északi felén hideg van, a csúcshőmérséklet nem éri el a 10 fokot, sőt helyenként fagypont körül alakul. Norvégiától a Fekete-tengerig lényegesen melegebbet, 20 fok körüli értékeket mérnek, de Közép-Európában a felhős, csapadékos időjárás miatt ennél hűvösebb az idő. Kontinensünk legmelegebb része továbbra is az Ibériai-félsziget, ahol a maximum helyenként eléri a 30 fokot.

A Kárpát-medence időjárását szerda estig a tőlünk keletre örvénylő sekély ciklon alakítja, áramlási rendszerében kedden nedves, szerdán viszont már száraz levegő érkezik fölénk.

    Előrejelzés az ország területére szerda estig:
———————————————
Az esti és éjszakai órákban nagyrészt erősen felhős vagy borult időre számíthatunk, és többfelé várható eső, zápor, a középső és a keleti országrészben elszórtan zivatarok is kialakulnak.

Hajnalra nyugaton már csökken a felhőzet, napközben pedig a keleti tájakon is kisüt a nap, megszűnik a csapadék. Ugyanakkor délután északkeleten elszórtan újabb záporok alakulhatnak ki.

Az északnyugati, északi szél kedden a Dunántúlon, szerdán pedig több helyen megerősödik, szerdán a Zemplénben és a Bodrogközben viharos széllökések is előfordulhatnak.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 11 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 17 és 22 fok között valószínű.

kf \ bil \ ppd

MTI 2019. április 30., kedd 16:26

About Engi Zsuzsa

A korlátlan információ használat korát éljük. Özönlenek ránk minden irányból, kéretlenül a hírek. Az olvasó felelőssége, hogy mit fogad be, a mienk, szerkesztőké pedig, hogy tárgyilagosan tényeket mutassunk be. A véleményezés jogát pedig átengedjük olvasóinknak.

View all posts by Engi Zsuzsa →