Húsvéti hagyományok őrzése Vajdaságban – Interjú Zemkó Évával, egy zentai-szabadkai barátnővel

Az idő múlik, régóta élek Szombathelyen, lassan már ideköt minden, de az ünnepek közeledtével a régmúlt idők hagyományai eszembe jutnak és előveszek egy-egy régi slingelt terítőt, sütemény receptet, amivel kicsit közelebb érzem magam a gyökereimhez, Zentához, Szabadkához, Temerinhez, Vajdasághoz. Zemkó Éva főszereplője volt egy 2015 májusi novellának, közös múltunkat itt lehet megismerni.
http://csillagfoveny.blogspot.com/2015/05/ott-fenn-felhok-felett.html
https://hosnok.hu/minerva/minerva2015majus.pdf

Éva, annak ellenére, hogy alig lát és nagyítóval olvas, aktívan posztol, és személyi blogot vezet. Félmaratonra készül és futásra bátorít mindenkit, mellette háztartást vezet, három fiút nevel, akik közül a középső Down-szindrómás. Éva erről külön bejegyzéseket ír a Facebookon, amelyek nagyon sok anyuka számára útmutatást adnak a hasonló helyzetekre.

Az interjúban a húsvéti készülődésekről beszélgetünk.

Miért készülünk fel a Húsvétra? Mit gondol erről egy mai anyuka?

Ünnepre való készülés nélkül nincs ünnep. Mennyivel jobb szétnézni egy hegy tetejéről, miután órákon át másztunk felfele, mint ha a busz kitett volna bennünket a csúcson! Mennyivel jobban értékelünk valamit, ha előtte megküzdöttünk érte! Egy ünnepet is akkor tudunk igazán átélni, ha lemondásokkal, fáradsággal készülünk rá. Pedagógus családban nőttem fel. Nem kaptam vallásos nevelést, bár titokban járnom kellett hittanra, de az ott hallottak nem hoztak közelebb sem a valláshoz és Jézushoz sem. Számomra a Húsvét egy szépséges családi ünnep volt és az is maradt. A tavasz eljövetelének és az újjászületésnek az ünnepe. A megtisztulásé. Ezért is takarítjuk ki a lakást Húsvét előtt. S ebben a takarításban mossuk tisztára a lelkünket is, mert ezeregy emlék kerül közben a kezünk ügyébe. Apróságok… apró tárgyak, képek, újságok, papírfecnik… Vagy megtartjuk, vagy eldobjuk őket, ezáltal lelkünket is tisztára mossuk.

Mennyiben más a vajdasági Húsvét, mint a magyarországi? Mennyire van hatással a határon túlon élőkre az, hogy más nemzetek is tartják az ünnepeket?

Nem tudom, Húsvétkor még soha nem jártam magyarországi családnál vendégségben. Ha nincs a családban ortodox vallású, akkor nincs kihatással a két Húsvét egymásra. A vegyes családokban viszont általában megtartják mind a két ünnepet.

 Vajdaságban hogyan készülődnek?

Vajdaságban a Húsvéti készülődés a tavaszi nagytakarítással kezdődik. Nekem egy hetembe került, hogy minden helyiséget átrázzak, persze csak délutánonként csináltam, mert délelőtt kint voltunk a gyümölcsösben. A nagyhétben kezdődik a süti sütés. Közben odafigyelünk a hagyományokra. Zöldcsütörtök-valami zöldet kell enni. Spenót vagy saláta. Nagypéntek szigorúan húsmentes. Pattogatott kukoricát és halat eszünk. Ezen a napon főzzük a sonkát és a tojást. Nagyszombaton esszük a sonkát. Húsvétvasárnap ünnepi ebéd. Sokan bárányt vagy birkát készítenek, de mi személy szerint nem követjük ezt a módit. Húsvéthétfőn a vajdasági asszonynép jelentős része várja a locsolkodókat. A fiúgyerekek szép számmal járják a lányos házakat, ám ahogy idősödnek úgy redukálják a meglocsolandók számát. Mégis él még mindig ez a szép hagyomány itt Vajdaságban!

A Nagypéntek ünnep lesz vagy munkanap?

Vajdaságban-Szerbiában az ortodox Húsvét mind a négy napja állami ünnep. Ha a két Húsvét egy időpontra esik, akkor az szuperjó, mert nyugi van és az ember tényleg átérzi az ünnep minden szépségét. Ha nem, akkor is jó. Szabadkán a magyar Húsvétkor nem dolgoznak az állami intézmények, az iskolák, egyetemek sem nagypénteken, sem Húsvéthétfőn. A magánvállalatoknál legtöbbször nincs szabadnap, esetleg a hétfőt kapják el. A boltok dolgoznak. Még Húsvétvasárnap is!

Milyen díszítések lesznek az udvarban, házban, konyhában? Saját magad készíted vagy vásárolod őket?

Az udvarban nem szoktunk díszíteni a kutya és a macskák miatt. A díszek maguk a virágok. A bejárati ajtóra vendégváró koszorú kerül, amit magunk készítünk el. A konyhába és a szobákba tojásfát állítunk. Barkára és kivirágzott gyümölcsfaágakra akasztgatjuk a kézműves tojásokat. Vannak, amelyeket magunk készítünk, festünk, rajzolunk, dekupázs technikával készítünk. De vannak vásárolt díszes tojások is. Az idén először fogok díszített mézeskalács tojásokat készíteni. Ezt kapják majd a locsolkodók.

Régen hagyomány volt a fonott kalács, a sonka, a kolbász és a főtt tojás. Mi maradt meg ebből a városi életmódban?

A húsvéti ünnepkör talán legjobb része-gasztronómiai szempontból a sonka, kolbász és tojás főzése. Mifelénk ezt a hagyományt ma is őrzik, lakjon a jónép falun vagy városban. A fonott nagykalácsot viszont sokan a boltban veszik meg. Én viszont szeretem magam elkészíteni a fonott kalácsot. Négyes vagy hatos fonatot használok és egy kiló lisztből készül a nagykalács szombat reggel. Ne feledkezzünk meg a tormáról sem. Ez megterem a kertben, viszont lereszelni nagyon könnyes művelet. Ám az ecetes, tejfölös torma kiegészíti a sonka, kolbász, tojás menüt.

Mondj egy sütireceptet, amit Húsvétkor fogsz sütni!

 Húsvétra általában többféle sütivel készülök. Leginkább a jól bevált sütiket készítem el. Családom minden tagja sütievő, de a fiúk az utóbbi időben inkább a sósat ennék, mint az édeset. Ezért legalább kétféle sós apróság is az asztalra kerül. Most sajtos perecet és tepertős pogit fogok sütni.

Porcukros, lekváros linzervirágokat, rizses házicsokit, mézeskalács tojásokat – amit magunk fogunk díszíteni, s ezt kapják a locsolkodók is, készítek még. Anyu krémese is el fog készülni vasárnapra s egy torta is, mert a középső – Down-szindrómás fiunknak is most lesz a szülinapja. Hétfőn pedig Délvidéki kínálóssal várom a locsolkodókat.

Anyu krémese…

 Krém: 6 tojás sárgáját kikeverem 6 púpos kanál cukorral, 1 zacskó vaníliás cukorral, 7 púpos evőkanál liszttel és fokozatosan, csomómentesen hozzákeverünk 1 liter tejet. És állandóan keverve sűrűre főzzük. Közben a 6 tojás fehérjét 3 evőkanál cukorral és 1 zacskó vaníliás cukorral kemény habbá verjük és a sűrű főtt krémmel lazán összekeverjük. Ha kihűlt, két krémeslap közé töltjük.

Egy újabb írás a múltról és a barátságról. Szeretettel Évának!

About Engi Zsuzsa

A korlátlan információ használat korát éljük. Özönlenek ránk minden irányból, kéretlenül a hírek. Az olvasó felelőssége, hogy mit fogad be, a mienk, szerkesztőké pedig, hogy tárgyilagosan tényeket mutassunk be. A véleményezés jogát pedig átengedjük olvasóinknak.

View all posts by Engi Zsuzsa →

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük