Az idei kedvenc a lila és a piros, az ametiszt és a bambusz korall. – Interjú Németh Józsefné Piroskával

Szeretem az kézműves vásárok forgatagát, az árusok kedvességét, a kirakott portékák sokféleségét, amely mind azt mutatja, mennyi féle mesterség élt régen.  Pannonhalmán és a környékbeli vásárokon az árusok között van egy szerény, csendes hölgy, akinek asztalán különböző ásványékszerek sorakoznak. Ez még megszokott lenne, hiszen interneten keresztül is sokan árulnak hasonló termékeket. De nála volt egy olyan darab is, amit még nem láttam eddig: levendulát zárt az ékszerbe. Megkerestem pár kérdés erejéig. Némethné Piroska mesél a továbbiakban az ásványékszerekről.

Mióta foglalkozol ékszerkészítéssel?

 Pannonhalmán élek és már nyugdíjas vagyok. Kereskedelemben dolgoztam 44 évet. Amikor ékszerüzletben dolgoztam, akkor kerültem közel az ásványokhoz és tenyésztett gyöngyökhöz. Nagyon szeretem viselni az ékszereket, így elhatároztam, készítek én is.  6-7 éve foglalkozom a készítéssel és a legkedvesebb kritikusom az unokám.

Részt vettél tanfolyamon vagy önállóan tanultad meg a folyamatot?

Nem vettem részt tanfolyamon, az ékszerbolti ötvös kollégáktól sokat tanultam.

Munka vagy hobbi az ékszerkészítés?

Hobbim és egyben nyugtatóm, mivel nagyon felszabadít.

Mit takar az ásványékszer kifejezés?

Az ásványékszerek nem csak szépek, de jó hatással vannak a szervezetünkre. Az ásványokra szüksége van szervezetünknek, belsőleg és külsőleg is. Külsőleg viselve az ásványékszerek hatásukkal segítenek!

Kell valamilyen különleges eszköz? Forrasztani, csavarni, fémmel dogozni?

Őszintén bevallom, a forrasztásban a férjem segít, mivel Ő műszerész és ért hozzá. Különleges eszközök nem kellenek, alapvető dolog persze a különböző fogók használata.

Nagyon szépek az életfa medálok. Mennyi idő alatt készülnek el?

Szeretem készíteni az életfa medálokat, mivel nincs köztük egyforma, mind egyedi. Nem mérem az időt, mivel akkor készítek ékszert, mikor kedvem van hozzá.

 Honnan veszed az ötleteket és az anyagot?

Az anyagot nagykereskedésből szerzem be, mindig egy helyről. Nézem a divatot és figyelem az ékszereket.

 Hogyan tervezed meg a karkötőben levő kövek kombinációját? Láttam, hogy vannak egyfajta ásványból készültek, de a 7 csakra ásvánnyal bővített kombináció is megtalálható.

Minden ásvány más-más dologra hat és jó. Az emberi testnek 7 csakrája van, és  a különböző ásványok ezeket a csakrákat erősítik. A hét csakra amely a test egyensúlyát teremtik meg: a torokcsakra, a köldökcsakra, a szívcsakra, a homlokcsakra, a koronacsakra, a gyökércsakra és a keresztcsonti csakra. Mivel a csakrakarkötőben minden olyan ásvány megtalálható, amely hatással bír a csakrákra, ezért jó közérzetet teremt a gazdájának a mindennapokban. Aki már kipróbálta a csakrakarkötőt és csak egy kicsit is hisz benne, annak feltűnik a különbség a viselés során. Attól függően, melyik csakránkat kell éppen erősíteni, azt egy csakra karkötő nagyon jól megoldja.

Mennyire vagy magaddal elégedett, amikor elkészültél egy darabbal?

Minden darabot felteszek és megnézem magamon. Jó érzéssel tölt el, mikor elkészül.

Az egyik medálban levendulát láttam. Más virággal is dolgozol?

Pannonhalmi vagyok és természetes, hogy termelek levendulát. Nagyon kedvelik ezt a medálomat, mivel a levendula közkedvelt virág.

Melyik generáció fogékony az ásványékszerre?

Nagyon változó. Van, aki a hatása miatt és van, aki a szépsége miatt vásárolja.

Hogyan választanak a vásárlók, az ásványok színe vonzza őket, vagy a tulajdonságokat nézik? Van olyan szín, amelyet különösen kedvelnek a vásárlók?

 Van, aki a horoszkópjához illő ásványt választ, de színre is választanak. Kedvenc szín a lila és a piros: az ametiszt és a bambusz korall. Az a mondás mifelénk, hogy az a kő lesz a mi kövünk, ami először megragadja a tekintetünket.

Milyen visszajelzéseket kaptál a vásárlóktól? Hol vásárolhatók meg ezek az ékszerek?

Vannak vissza térő vásárlóim is. A visszajelzések jók voltak, de bár mi probléma adódik, azonnal megoldom. Szívesen járok vásárokra és természetesen szeretettel várok minden ékszerkedvelőt otthonomban is.

About Engi Zsuzsa

A korlátlan információ használat korát éljük. Özönlenek ránk minden irányból, kéretlenül a hírek. Az olvasó felelőssége, hogy mit fogad be, a mienk, szerkesztőké pedig, hogy tárgyilagosan tényeket mutassunk be. A véleményezés jogát pedig átengedjük olvasóinknak.

View all posts by Engi Zsuzsa →