„Ha nem mer újítani, akkor csak egy író lesz a sok közül.” – mondja interjúalanyom Wekker Anita, író

Pár éve beíratkoztam egy jobbagyféltekés írótanfolyamra. Csak egy hétvége volt, de megfertőzött és grafomániássá tett. Friss gondolatok, új víziók felé mutatott irányt. Itt ismertem meg Wekker Anitát, akinek azóta már két könyve is megjelent. Emlékszem egy történetére, amit a tanfolyamon kezdett el írni, ott felolvasta az elkészült részt, és bennem még ma is motoszkál a kíváncsiság, vajon hogyan fejeződött be a történet.

Szombathelyen éltél majdnem mostanáig. Kinőtted a várost?

Jobban szeretek Budapesten élni. Sokkal több a lehetőség, állandó pezsgés van, remek programok, kiváló közlekedés.

Mióta írsz és miért kezdtél el írni?

Egyszerűen csak éreztem, hogy ez érdekel. Szeretem a jó történeteket.

Logisztikus, könyvet és novellákat úti beszámolókat írsz, blogot vezetsz, novellák szerkesztője van. Kihagytam esetleg valamit? Hány órából áll a napod?

Vannak egyéb projektjeim is, de ezek nem kapcsolódnak az íráshoz, illetve nemrégiben elkezdtem olaszul tanulni. Nem hiszem, hogy mindent bele kell zsúfolni egy napba, eléggé unalmas lenne.

Melyik korosztálynak írsz?

Elsősorban a 25 és 50 közötti korosztálynak, de nem vagyok a skatulyák híve. Akinek tetszik, olvasson bátran!

 Van-e valami saját írási technikád, ami kimondottan rád jellemző? Emlékszem egy borzongató farkasos történetedre, aminek nem tudtam meg a végét, mert csak előzetes volt.

Több írásomat azért engedtem el, mert éreztem rajta a nyomást. Pontosabban magamon. A tény, hogy sokan meg akarják mondani, hogy miről kellene/érdemes írni, meglehetősen sokat leszívott belőlem, és azt éreztem, hogy követnem kell azt az irányt, amit a nagytöbbség szeret. A probléma csak az, hogy így nem lehet írni, mert meglátszik a történeten. Ezen változtattam, és már nem érdekel, hogy kinek fog tetszeni, amit írok és kinek nem. Szeretnék horror novellákat, regényeket írni. Ez nyilván csak egy szűk rétegnek fog tetszeni, és az eddigi olvasóim közül sokan el fognak hagyni, de elsősorban magamnak írok, nem másoknak. Ha én nem érzem sajátomnak, akkor ezt az olvasó is érezni fogja.

Volt-e már olyan alkalom, amikor elvetetted az ötletet, mert olyan extrémnek tűnt?

Több ötletet is elvetettem, mert túl durvának, erőszakosnak tartottam. Eddig ezeket inkább megtartottam a fióknak.

Két megjelent könyvedről hallottam? Vagy már több is van?

Egyelőre ez a kettő van. Regényen jelenleg nem dolgozom.

A 6.25-ös járat és a Könnyező Ciprus merőben eltér egymástól, de közös bennük a rejtélyesség. Honnan jönnek az ötletek?

A legtöbb történet egy álomból születik meg. Szó szerint, nem ábrándozásra gondolok.

Honnan jön a könyv címe? Már előre kiválasztod vagy menet közben alakul ki?

Menet közben találom ki a címét, a történet adja.

A szombathelyi könyvbemutatódról a helyi sajtóban is beszámoltak. Milyen visszajelzéseket kaptál, amikor megjelent az első könyved?

Az első könyvem visszajelzései nagyon vegyesek voltak, a másodiknál már sokkal több volt a pozitív visszhang.

Ha jól emlékszem, saját tervezés volt a könyv borítója és a kiadással is személyesen foglalkoztál. Mennyire vagy jártas ilyen ügyekben?

Kétszer csináltam végig a könyvkiadást a történet megírásától kezdve az értékesítésig. Mondhatom, hogy ismerem a folyamatát. Mivel szeretek szervezkedni, ezért nem okozott gondot. Persze néha fárasztó volt, de így legalább elmondhatom, hogy ezek a könyvek teljes mértékben az én gyerekeim.

Az utazásról szóló cikkeid nagyon érdekes információkkal szolgáltak. A látottak inspirálnak újabb könyv írására?

A Könnyező Ciprus esetében mindenképpen, hiszen Zakynthos nagyon kedves része a szívemnek. Szerettem ott lenni, és visszavágyom, de még nagyon sok hely van, ahova el szeretnék jutni. Nem zárom ki, hogy a jövőben is lesznek általam meglátogatott helyszíneken játszódó történetek.

Mit szeret olvasni az írónő? Van-e kedvenc könyve?

Vannak kedvencek, de nem emelnék ki egyet sem, mert nem tudom rangsorolni őket. Nagyon szeretem a horror és thriller történeteket. Ebbe természetesen nem tartoznak bele az erotikus thrillerek, számomra túlságosan populárisak.

Mit tapasztalsz, felválthatják-e a digitális könyvek, e-könyvek a hagyományos, papír formátumot? Ha vásárolsz, melyiket részesíted előnyben?

Már csak nagyon ritkán vásárolok nyomtatott könyvet, sokkal jobban preferálom az e-könyveket. Mivel többször költöztem és sokszor vagyok úton, kényelmesebb magammal hordanom akár több könyvet is. Emellett sokkal környezettudatosabb és olcsóbb is.

A családodban öröklődik a könyv szeretete? Ír még rajtad kívül más is?

Az olvasás szeretete mindenképpen, de rajtam kívül más nem ír jelenleg.

Sok író elvonul a zajos nagyvilágtól, ha írni akar. Nálad ez hogy működik? Madárcsicsergés vagy inger gazdag környezetben megy jobban az írás?

Ingerszegény környezetben szeretek írni, mert nagyon könnyen ráhangolódom a körülöttem történő eseményekre, ingerekre.

Az írói blogod mennyire járult hozzá a könyvek ismertté válásához? Segítette a könyveid eladását?

Abban mindenképpen segített, hogy az olvasók megismerjék a stílusomat. Ez alapján könnyebb eldönteni, hogy érdeklik-e őket a könyveim, a későbbi történeteim.

Gyermekkönyv várható tőled?

Nem tervezem.

A Minerva Capitóliuma kulturális magazin  szerkesztőjeként is ismerjük a nevedet. Mennyire vagy szigorú? Ha észreveszel valamilyen logikátlan kapcsolatot, jelzed az írónak, vagy azt mondod, ez az alkotói szabadság?

Mivel az írók nagyon jól dolgoznak, nem szokott ilyennel probléma lenni. Gördülékenyen halad a szerkesztés.

Nagyon sok írásos blog forog a neten. Mit üzensz a kezdő íróknak? Mennyire tiszteljék a hagyományt? Vagy szárnyaljanak szabadon?

Inkább mindenki járja a maguk útját, és ne az aktuális divatirányzatot akarja követni! Ha nem mer újítani, akkor csak egy író lesz a sok közül. Sokkal hitelesebb, ha tud azonosulni önmagával, ez pedig az írásain és az olvasottságán is meg fog látszani. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne kövessék az írás alapszabályait.

Mondanál pár szót a jövőbeni terveidről? Mikor látunk újra Szombathelyen?

Időnként megfordulok a környéken, de a teendőim már Budapesthez kötnek. Főleg novellákkal, kisregényekkel szeretnék foglalkozni. Úgy néz ki, meglesz hozzá a motiváció.

Anita írói blogjának elérhetősége: Wekker Anita oldala – Könyvek, novellák, úti beszámolók

About Engi Zsuzsa

A korlátlan információ használat korát éljük. Özönlenek ránk minden irányból, kéretlenül a hírek. Az olvasó felelőssége, hogy mit fogad be, a mienk, szerkesztőké pedig, hogy tárgyilagosan tényeket mutassunk be. A véleményezés jogát pedig átengedjük olvasóinknak.

View all posts by Engi Zsuzsa →

One Comment on “„Ha nem mer újítani, akkor csak egy író lesz a sok közül.” – mondja interjúalanyom Wekker Anita, író”

  1. Nagyon szeretem Wekker Anitát, sok sikert kívánok neki! És remélem, ír még könyvet. Akár egészen kegyetlent… van annak is olvasótábora. 😉

Comments are closed.