Mindszenty-ösztöndíjakat indított a szombathelyi egyházmegye

    Szombathely, 2019. március 29., péntek (MTI) – A Szombathelyi Egyházmegye létrehozta a Mindszenty József Alapítványt és elindította a főpap nevét viselő ösztöndíjakat – jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Székely János szombathelyi megyés püspök.

     Mindszenty József bíboros, aki maga is szegény családból származott, papi szolgálatának minden helyszínén rengeteget tett a legszegényebbekért és ezt a mentalitását egész életén át megőrizte és tettekben gyakorolta – emlékeztetett Székely János.

“Meggyőződésem, hogy szegénységből, a nyomorból való kitörésnek a legfőbb útja a tanulás, ezért mi Mindszenty József szellemiségét követve ebben szeretnénk segíteni” – mondta.
Ismertetése szerint Magyarországon 700 ezer ember tartozik a leginkább leszakadó néprétegbe, 64 százalékuk roma.

A szegénység gyakran újratermelődik, és vannak családok, amelyek nemzedékek óta küzdenek a szegénységgel, még egy olyan gazdagnak számító városban is, mint Szombathely – figyelmeztetett.
Székely János sajtótájékoztatójára meghívták a legjelentősebb vasi és zalai cégek vezetőit; a megyés püspök kérdésre válaszolva elmondta: az alapító összeg jelképes – mintegy 200 ezer forint -, ezért széles körből várják az adományokat, azzal együtt, hogy az ösztöndíjak forrását az egyházmegye előteremti.

A Mindszenty Köznevelési Ösztöndíjra azok a szombathelyi egyházmegyében élő általános iskolás vagy középiskolás diákok pályázhatnak, akiknek családjában az egy főre eső nettó jövedelem 60 ezer forintot alatti, a pályázó tanulmányi eredménye pedig eléri a 3,5-es átlagot. A sikeres pályázó tíz hónapon át havi 5-20 ezer forintos támogatásban részesülhet. Pályázni a mindszentyosztondij@martinus.hu címen lehet.

A Mindszenty Felsőoktatási Ösztöndíjra a szombathelyi egyházmegyében élők közül azok a 39 évesnél fiatalabb, nappali, levelező vagy esti tagozaton tanuló, alap- vagy mesterképzésben részt vevő felsőoktatási hallgatók pályázhatnak, akiknek családjában – beleértve a családi pótlékot is – az egy főre eső jövedelem nem éri el a 60 ezer forintot. Pályázni szintén a mindszentyosztondij@martinus.hu elektronikus címen lehet.

bcsp \ gkp

MTI 2019. március 29., péntek 15:39

About Engi Zsuzsa

A korlátlan információ használat korát éljük. Özönlenek ránk minden irányból, kéretlenül a hírek. Az olvasó felelőssége, hogy mit fogad be, a mienk, szerkesztőké pedig, hogy tárgyilagosan tényeket mutassunk be. A véleményezés jogát pedig átengedjük olvasóinknak.

View all posts by Engi Zsuzsa →