Három dimenziós mézeskalácsot szeretne? Nem gond, megoldom! – Interjú Jankovics Beával, a mézes álmok művészével

Fotó: Bükfürdőn, a Danubius Szállodában, Jankovics Bea saját hímzésű kalocsai mintás ruhában.

Ritkán kezdődik úgy egy interjú, hogy csak ámulok, bámulok, nem jutok szavakhoz és kidobom az előre elkészített kérdéssort, majd a látottak hatása alatt teljesen újat írok. Ha mézeskalácsról van szó, nekem a gyerekkori vásározó nénik jutnak az szembe, akik egy-egy zacskó finom, édes, fahéjas mézes puszedlivel lepték meg gyógyszerész anyukámat. És amikor a zentai templomkertben búcsú volt, nagypapám minden alkalommal vett nekem mézeskalács szívet tükörrel a közepén, de sajnos azt a szívet nem lehetett megenni.  A jelenlegi mézeskalácsokat meg nincs szívem megenni, mert annyira gyönyörűek, hogy művészi alkotásnak érzem őket. Bemutatok egy igazi hagyományőrző mézeskalácsost, aki művészi szintre tökéletesítette a szakmáját.

Régi vásári hangulatot idéző mézesek, tükrös szívek

Kérlek, mutatkozz be, és mondd el, hogy mivel foglalkozol.

Horváthné Jankovics Beátának hívnak. Bőben lakom. Mézeskalács ajándék és dísztárgyak, valamint amennyire az időm engedi drótozott technikával készített cukorvirágok készítésével foglalkozom.

 Azt mondják, hogy a sütéshez is kell tehetség. Szerinted megtanulható a mézeskalács készítés?

Úgy gondolom tanulható, de nem árt némi kézügyesség, sok türelem, kitartás, fantázia és kreativitás.

Elmesélnéd, hogyan jutottál el a tudásod mai szintjére?

Mint sok háziasszony én is a karácsonyi mézes díszek készítésével kezdtem, először saját részre, majd ismerősöknek is jutott ajándékba. Szívesen jártam kézműves vásárokba és kerestem, nézegettem a mézes bábosok portékáit. Gondolatban sokat foglalkoztatott, hogy szeretnék többet tudni erről a mesterségről. A 80-as években még nem volt ennyi lehetőség, mint manapság, még szakirodalmat is alig lehetett fellelni. Egyszer egy újságban találtam egy jónak tűnő mézeskalács receptet, amit kipróbáltam és bevált. Ezzel a tésztával dolgoztam egészen 2013-ig, amikor Vargáné Orbán Anikó mézeskalács sütő és díszítő tanfolyamáról tudomást nem szereztem. Az ő műhelyében sajátítottam el a mézeskalács sütés és díszítés alapjait, technikáit, díszítési lehetőségeit. Tulajdonképpen neki köszönhetem, hogy beleszerettem a mézeskalács készítésébe.

Bea:  Ez volt a kezdet, innét indultam

 Ha jól tudom, már nem hobbiként, hanem főfoglalkozásban készíted a mézeseket. Otthon dolgozol vagy külön műhelyt nyitottál? Mennyire csoportmunka a készítés?

Először csak hobbinak indult, aztán jöttek a megkeresések, felkérések, amihez szükség volt hivatalossá tenni a tevékenységemet. Így először munka mellett próbálkoztam. Aztán eljutottam oda, hogy döntenem kellett. És én mézeskalács készítést választottam. Immár 3 éve egyéni vállalkozóként valósítom meg mézes álmaimat. Sajnos saját műhelyem nincs, de igyekeztünk úgy kialakítani családi házunk egyik részét, hogy ott kényelmesen elférjek.

A kis darabszámú, egyedi megrendelésre készülő mézeskalácsok, melyeket én is készítek, mindenképp egyéni munkát igényelnek.  Bár nagyon sok velük a munka, de én szeretek mindent magam csinálni az elejétől a végéig.

A mézeseknél van egy alap recept és te teszed hozzá a többit a tapasztalatod alapján?

Nagyon sokféle mézeskalács recept létezik, attól függően, hogy mire szeretnénk használni a belőle sült tésztát. Én a tanfolyamon kapott receptet használom egy minimális változtatással. Ahhoz, hogy szép felületű tésztánk legyen, nem elég egy jó recept. Nagyon fontos a tészta kidolgozása. Egy idő után már látom a tészta hibáit, érzem, tudom, mikor lehet abbahagyni a gyúrást, kidolgozást, nekiállni a formák kiszúrásának, sütésnek. Vannak apró trükkök, praktikák, amik az évek során tapasztalatból ragadnak rám és megkönnyítik a munkámat.

Gyúrás, nyújtás, kiszúrás, kenés és a kisült tészta (Fotó: Kis Tóth László)

Natúr tészta színezése, festése (Fotó: Kis Tóth László)

Milyen fűszereket használsz? Van különbség egy Húsvéti és egy Karácsonyi mézes íze között?

Egész évben egyforma tésztával dolgozom, azonos fűszerezéssel. A mézes fűszert készen vásárolom, de csak egy bizonyos fajtát, ami bevált. Magam is állíthatnék össze fűszerkeveréket, akkor szegfűszeget, fahéjat, szegfűborsot, csillagánizst és gyömbért tennék bele.

A különböző mézek színe, ízvilága hogyan jelenik meg a tésztában? Melyik fajta mézzel szeretsz dolgozni?

Igen, a méz színe és ízvilága is megjelenik a tésztában. De mivel én nem étkezésre készítem a mézeseket, ennek nincs jelentősége. A mézes puszedli készítők viszont nagyon jól kihasználják a mézek különböző tulajdonságait termékeik elkészítésénél. Süteményekhez vegyes virágmézet szoktak ajánlani. Először én is azzal kezdtem, aztán felfedeztem magamnak a napraforgó mézet. Bevált és ma már csak ezt használom.

Egy tál napfényben fürdőző mézes

Minden mézes állaga egyforma? Van olyan mézes, amit lágyabb tésztából, vagy keményebből kell készíteni?

Kétféle keménységű tésztával dolgozom. Van egy alap tészta, amit túlnyomó részt használok. Ebből szép, formás mézeseket lehet sütni. Ha azt szeretném, hogy szép ducik, ívesek legyenek, akkor kicsit vastagabbra nyújtom a tésztát. A másik a formatartó, ami a nevéből is kitűnik, nem dagad, megtartja a belőle készített formát. Ezt a tésztát használom ütőfás mézesekhez, valamint mézes kerámiák készítéséhez.

Alaktartó mézesből készült napraforgók

Alaktartó tésztából készült mázas szívek

Alaktartó tésztából készült mézesek

Ütőfás mézesek, az ütőfát Szabó Attila készítette

Ütőfás mézes cukormázzal díszítve

Mézes kerámia

Az általad készített mézesek messze meghaladják a hagyományos mézes szív, huszár kategóriát. Számtalan formát láttam a képeiden, karkötőket, dobozokat. Három dimenzióban is dolgozol? Ezekhez külön sablonok kellenek? Mennyire nehéz egy ilyen mézes elkészítése?

Szerencsére sok érdekes felkérést kapok. Általában születésnapi ajándékként kérnek tőlem személyre szabott, foglalkozáshoz, hobbihoz kapcsolódó témájú mézes alkotásokat, amik nagy részben 3 dimenzióban kerülnek kivitelezésre. Ezek aztán ajándékként, vagy tortára téve torta díszként kerülnek átadásra.

A dobozok és ládikák is népszerűek. Igény szerint, alkalomhoz illő díszítéssel, fényképpel készülnek, kis szívek, plakettek kerülhetnek bele.

Az egyedi formákhoz általában nincs kész kiszúróm, így sablont kell készítenem. De előfordult az is, hogy több kiszúró segítségével sikerül készítenem egy új formát, megvalósítani egy elképzelést. Karácsonyra nagyméretű házakat kellett készítenem, azokat először kartonból készítettem el, majd ennek alapján készült el a sablon. A nagy méret miatt meg kellett terveznem azt is, hogy belül milyen merevítést kapjon, hogy stabil legyen.

Répce Gold létrás dekorációja

A 3 dimenziós mézesek készítése nagy odafigyelést igényel. Nem csak arra kell figyelni, hogy szép legyen a kivitelezés, statikailag is megfelelő kell, hogy legyen. Úgy kell a rögzítéseket, megtámasztásokat megoldani, hogy azok vagy a dekoráció részét képezzék, vagy szinte láthatatlanok legyenek.

Térbeli mézes: Hegedű születésnapra egy hegedűművész hölgynek

Egyszerre több darabon is dolgozol?

Mivel a mézesek készítése során a különböző fázismunkák között vannak várakozási idők, nem folyamatos a készítésük. Vannak bizonyos díszítési módok pl. a kalocsai mintás, amihez 10-12 féle színt kell kikevernem és 1-1 db-hoz csak minimális mennyiségre van szükség. Így 1-1 db-nak nem érdemes és kifizetődő neki állni.

2014-ben a Kocán házban Bükön

Ha van egy ilyen felkérés, akkor ez esetben a rendelésen felül készítek még többféle méretű szívet, plakettet, amit úgy díszítek, hogy utólag feliratozható legyen. Általában hetente egyszer sütök. A díszítést pedig igyekszem a legideálisabban összehangolni.

A termelői piacon, Bükfürdőn, feliratozás közben

A hagyományos tojásfehérje alapú rajzos díszítésen kívül láttam gyönyörű, majdnem porcelánmotívumokra emlékeztető, lapokon levő rajzokat, névvel ellátott címkéket, sőt asztrológiai figurákat is. Jól értem, hogy több díszítési módszert is alkalmazol?

A díszítés alapja nagyrészben a hagyományos cukormáz, íróka. Ez kerül különböző technikákkal a mézesekre. Natúr, piros-festett és cukormázas alapot készítek. Az egyszerű írókázáson kívül egyszínű és színes, domború díszítéseket is alkalmazok, vagy térbeli virágokat. A natúr mézeseknek különleges, rusztikus alapot lehet festeni.

Egyszerű fehér írómázas díszítés (Fotó: Kis Tóth László)

Mázas díszítés felül díszítése (Fotó: Kis Tóth László)

Hol tanultad ezeket a technikákat? A határtalan ügyességed, kreativitásod és türelmed mellett milyen anyagok és eszközök kellenek a díszítéshez?

Vargáné Orbán Anikó műhelyében, Cserszegtomajon, sajátítottam el a mézeskalács készítés alapjait és néhány díszítési technikát, amiket alkalmazva, tovább gondolva alakítottam saját elképzelésem szerint. De egy-egy egyedi munka kivitelezése közben is mindig tanulok, kísérletezek.

A díszítéséhez elsősorban cukormázat használok, amik különböző díszítő csövek segítségével kerülnek a mézesekre. A színes cukormázhoz szükségem van különböző színű és állagú ételfestékekre. Év közben kevésbé, de a karácsonyi mézeseken szívesen alkalmazok ezüst, arany és gyöngyház színű cukorgyöngyöket. A figurák készítésénél használok kis műanyag mozgó szemeket.

Rábaközi mintás szív

Rábaközi mintás nagy szív

Höveji csipke mézesre álmodva

Magyaros motívumos szív esküvőre saját készítésű díszdobozban

Ha elrontod valamelyiket, például kihagysz egy betűt a névből, lehet javítani, vagy kezded elölről?

A natúr alapú mézesek díszítése, feliratozása javítható. Nem mondható el ugyanez a mázas alapú színes díszítésről és feliratozásról. Sajnos, ha ott hibázok, kezdhetem előröl az egészet. Épp ezért, ha egy ilyen munkám van, senki sem zavarhat, még a telefonomat is kikapcsolom, hogy tudjak koncentrálni.

A natúr alapú mézesek díszítése, feliratozása javítható. Nem mondható el ugyanez a mázas alapú színes díszítésről és feliratozásról. Sajnos, ha ott hibázok, kezdhetem előröl az egészet. Épp ezért, ha egy ilyen munkám van, senki sem zavarhat, még a telefonomat is kikapcsolom, hogy tudjak koncentrálni.

Magyaros motívummal díszített nagy szív az ifjú párnak és köszönő ajándéknak készült ültető szívek a násznépnek

  Ültető plakettek esküvőre

Korondi mintás mézes szívek, saját készítésű díszdobozban

  Magyaros mintás szívek festett motívumokkal, cukormázzal kontúrozva

Honnan jön az ihlet és az ötletek? Amikor dolgozol, senki sem zavarhat, vagy szívesen magyarázod, hogy mit, hogyan és miért csinálsz éppen?

Tulajdonképpen nem is tudom, talán valamiféle adottság, hogy szinte mindig kapásból jön valami ötlet. Sokszor magam is elcsodálkozom, amikor csak úgy hirtelen beugrik valami jó megoldás. Szeretem nézegetni a kreatív ötleteket, hímzéseket, faragásokat, tetoválásokat, házak díszítéseit, keramikusok alkotásait, mindent, amiből ihletet meríthetek. Régebben sokat hímeztem, az sem jön most rosszul.

Szeretek egyedül lenni és belemerülni a munkába. Van mikor kimondottan zavar, ha valaki van körülöttem. Ha dolgozom, nem szeretek beszélgetni, magyarázni.

Volt már olyan ötlet, kérés, amire azt mondtad, hogy nem megoldható mézes tésztából?

Mézes tésztából nagyon sok mindent el lehet készíteni, síkban és térben is. De azért vannak határok. Ha úgy ítélem meg, hogy gond lehet, próbálok olyan megoldást ajánlani, ami kivitelezhető.  De általában kapok egy témát, és rám bízzák, hogyan oldom meg.

Ajándékok esküvőre

Mennyire vagy magaddal elégedett, amikor elkészültél egy darabbal?

Igyekszem olyan munkát kiadni a kezemből, amit én is szívesen elfogadnék. Ha nagyon zavar valami az elkészült darabon, akkor inkább újra kezdem az egészet, készítek egy másikat.

Van olyan mézes, amelyet különösen kedvelnek a vásárlók?

Az egyedi rendeléseken kívül munkáimat a bükfürdői termelői piacon is meg lehet vásárolni. Ezen kívül még szállodák biztosítanak lehetőséget bemutatkozásra, árusításra.  Ide igyekszem az aktuális ünnepekhez kapcsolódó mézeseket készíteni. Szívesen visznek ajándékba különböző méretű és díszítésű szíveket, gyerekeknek apró ajándékokat, amiket igény szerint a helyszínen feliratozok.

Mezei virágokkal díszített szívek

Matyó mintás szívek

Anyák napi mézes szívek

Szerelmes szívek

A piros mézes szív olyan fényes, hogy kedvem lenne a fotón megsimogatni. Melyik motívumokkal díszítesz a legszívesebben?

Szívesen alkalmazok díszítéseim során hagyományos népi motívumokat, főleg a piros festett mézes szíveken. Ezekből szoktam tükrös változatot is készíteni, különböző méretben.

A családodban öröklődött a kreativitás és a mézes készítés iránti szeretet?

A családban előttem nem készített senki sem mézest, de mindkét nagymamám ügyes sütő, főző asszony volt. Anyai nagyapám pedig takács. Emellett kosarakat font, söprűt készített, faragott, még makramézni is megtanult a 80-as években, mikor nagy divat volt. Édesanyám ügyesen varr, horgol, megtanult szőni, és rongyszőnyegeket készíteni.

Cserepes tulipánok

Mennyi idő felkészülni egy vásárra? Mennyivel előbb kezdesz el készülni az ünnepekre?

Nekem a karácsony a fő szezon. Már augusztusban tervezgetem, melyek lesznek azok a termékek, amikből majd rendelni lehet. Szeptember végéig elkészítem a mintadarabokat és október végéig várom a rendeléseket. Ez alatt az idő alatt elkészítem azokat a rendeléseket, amik nem karácsonyi jellegűek és jöhet a hajrá. December elejére elkészülnek a rendelések és közben készülök az Adventi vásárokra. Ez egy húzós időszak, de januárban lehet lazítani kicsit.

Fűszeres, gyümölcsös díszítésű adventi koszorúk.

Karácsonyi dekorációk

Óriás házak

A másik időszak, ami nagyobb odafigyelést igényel, az az április, május, júniusi időszak. Itt összetorlódnak az ünnepek: Húsvét, Anyák Napja, ballagások és évzárók. Jól meg kell szerveznem a munkát, hogy mindenkinek elkészüljön időre a kért termék.

Húsvéti nyuszik és tojások

Ajándék Elsőáldozásra

Hol találkozhatunk veled és mézeseiddel a legközelebb?

Március és április hónapban többször leszek jelen mézeseimmel szombat esténként Bükfürdőn a Répce Gold Szállodában.

A szombathelyi érdeklődők, ha kilátogatnak Oladra a III. Csokoládé és kézműves vásárra, március 23-án szombaton találkozhatnak velem. Április 26-tól pedig péntek délutánonként a Termelői piacon, Bükfürdőn várok szeretettel mindenkit.

Kézműves vásár Bükfürdőn az Arató fesztiválon (A fotókat készítette: Büki László)

Mondanál pár szót a jövőbeni terveidről?

Nagy terveim nincsenek. Szeretnék a jövőben is sok szép mézeskalácsot készíteni magam és a megrendelőim örömére.

Köszönöm, hogy válaszoltál a kérdéseimre.

A szigligeti várban egy videoklipp forgatásán

A fotókat Büki László és Kis Tóth László készítették.

About Engi Zsuzsa

A korlátlan információ használat korát éljük. Özönlenek ránk minden irányból, kéretlenül a hírek. Az olvasó felelőssége, hogy mit fogad be, a mienk, szerkesztőké pedig, hogy tárgyilagosan tényeket mutassunk be. A véleményezés jogát pedig átengedjük olvasóinknak.

View all posts by Engi Zsuzsa →