A selymen a festék fut és alakítja az útját, ahogy ő szeretné… Interjú Dezse Krisztinával, akinek azért ebbe van némi beleszólása

Szombathelyen és környékén gyakoriak a kézműves vásárok, melyeknek  Kriszta állandó résztvevője.  Alkotásai, képei láttán az ember elfeledkezik a hétköznapok gondjairól,  ismét álmokat kergető gyerekké válik.

Kérlek, mutatkozz be, és mondd el, hogy mivel foglalkozol.

Dezse Krisztina vagyok, Szombathelyen élek, selyemfestő vagyok.

 Mióta foglalkozol selyemfestéssel?

 A selyemfestéssel 7 éve foglalkozom.

Más anyaggal is dolgoztál már vagy rögtön tudtad, hogy számodra ez az igazi?

Világ életemben volt kreatív tevékenység az életemben: kerámiáztam, patchwork/decoupage technikát használtam, üveget festettem, próbáltam a tűzzománcozást is… Amikor először a selyemfestéssel találkoztam, akkor tudtam, hogy „otthon vagyok”, megérkeztem.

 Hol tanultad a technikáját? Van a háttérben művészeti iskola vagy tanfolyam, amit elvégeztél?

Egyetlen fél napos workshop keretében találkoztam a mandalafestéssel, ami már nagyon régóta érdekelt és ez történetesen selyemre készült. Ez volt az én nagy szerencsém! Illetve, van egy selyemkendő festő hölgy az országban, akivel már kétszer találkoztam, hogy beszéljünk a különböző technikákról. Szeretek kísérletezni, új ötletet megvalósítani. Teljesen felvillanyoz, ha megjelenik egy kép a fejemben és azt aztán megvalósíthatom.

 Ez a foglalkozásod, ha a művészetre lehet azt mondani, hogy foglalkozás, vagy szabadidős tevékenység eredménye a sok gyönyörű alkotás?

Nem tudom különválasztani a kettőt. Van civil foglalkozásom, de a selyemfestés is már több, mint hobbi. Az életem velős részévé vált.

 Van a selyemfestésnek olyan különleges technikája, amit ki kell kísérletezni? Milyen technikákat alkalmazol?

Igen van! Jó pár éve még tudtommal nem igen volt olyan selyemfestő az országban, aki ékszerekbe is a kézi festésű selyem munkáit tette volna. Ez már változott, azóta többen is próbálták ezt a technikát. Emiatt is hasznos, ha az ember folyamatosan fejlődni szeretne és még újabb ötletekkel gazdagíthatja a palettát.

Sokféle technikát alkalmazok, de vannak standard alap motívumok. A „szűz” fehér selymet, ha festeni szeretném, akkor ahhoz ki kell feszíteni egy feszítőkeretre majd utána a különböző sablonok, skiccek alapján jöhet a kontúrozás és a festés. Sok-sok technika létezik, de ezeket idővel az ember mind maga tapasztalja meg. Javarészt a színek mélységének, megbontásának, árnyalatainak megjelenítésére használok többféle technikát.

Kell valamilyen különleges eszköz hozzá?

Attól függ, mit nevezünk különleges eszköznek? Sok ember számára a selyemfestés egy különleges, érdekes tevékenység és el sem tudják képzelni hogyan keltem életre a fehér, „szűz” selymet. Az biztos, hogy feszítőkeret, jó minőségű, tiszta selyem, kontúrozó és szűkítő nélkül senki ne álljon neki selyemre festeni😊.

Mit takar a selyemékszer kifejezés? Nézegettem a képeket, de nekem a kövek sejtelmesen homályos selyemfénye jut az eszembe.

Engem a selyemfestésben alapvetően az fogott meg, hogy olyan színeket, árnyalatokat lehet a habkönnyű anyagon megjeleníteni, amit más anyagon eddig még nem véltem felfedezni. A mandaláim festése közben sokat gondolkodtam azon, hogyan tudnám ezt a színélményt ékszerekbe átvinni. Sokat kísérleteztem, próbálkoztam, míg végül az egyedi technikámat kifejlesztettem. A selyemékszer annyit jelent, hogy nikkelmentes ékszer alapba teszem az általam megfestett selymet. Minden darab egyedi és megismételhetetlen, hisz a selymen a festék fut és alakítja az útját, ahogy ő szeretné. Azért van némi beleszólásom 😊, de alapvetően, ha több színt engedek össze, akkor minden nagyon egyedivé válik.

Honnan veszed az ötleteket és az anyagot? A képek motívuma gyakran gyermekrajzokra hasonlít. Honnan merítesz ihletet?

Mindig tele van a fejem képekkel, ötlettel, hol többel, hol kevesebbel.  Sok múlik a hangulatomon is. Egyszerűen megjelenik egy kép és azt megfestem – gyakran akkor és ott, ahol vagyok. Van, hogy késő délután nekiállok, és azt veszem észre, hogy hajnal van és én még mindig festek… A könnyed, lágy, légies formavilág áll hozzám közel. Van olyan figura, ami nem az én ötletem, de kérésre megfestem, ha örömet tudok ezzel okozni, akár magamnak is.

 Vannak-e jellemző trendek, amikre odafigyelsz? Oda kell figyelni, vagy néha azt mondod, hogy ez nem tetszik, ebbe az irányba nem indulok el?

Azt hiszem, a mai világban ez dilemma tud lenni egy alkotó számára. Nekem az nagyon fontos volt az elejétől kezdve, hogy akkor és azt fessem, készítsem, amihez kedvem, hangulatom és indíttatásom van. Nem igazán szoktam trendeket követni, figyelni. Talán csak az a lényeges, hogy legyen megújulás, de ezt leginkább önmagamért teszem.

 Hogyan kezdted? Sálak, képek, ékszerek? Vagy nincs egymásra épülés?

Először mandalákat festettem, ami a mai napig az egyik fő vonal a selyemfestett munkásságomban. Nagyon sok megrendelés érkezik hozzám, hogy készítsek személyre szabott, egyedi, színterápiás mandalákat. Születési dátum és név alapján készítem el teljesen egyedi, személyre szabott mandaláimat és a tulajdonosa kap hozzá tőlem egy leírást is. Ezután jöttek a saját figuráim majd az ékszerek, kendők.

Hogyan tervezed meg az ékszert? Mennyire kell ismerned az ötvös munka rejtelmeit is?

Ez egy nagy szívfájdalmam. Sok ötlet, elképzelés van a fejemben, amit azért nem tudok megvalósítani, mivel az ötvös szakmát eddig nem volt módom kitanulni. Sajnos, Szombathelyen nincs ez a képzés, de még nem tettem le róla, ezen a területen nagy terveim vannak! Jelenleg kész ékszeralapokat használok.

 Mennyi idő alatt készül el egy alkotás?

Változó. A selyemfestés alapvetően az időigényes tevékenységek. Egy mandala vagy kép elkészítése 4-5 órát is igénybe vesz. Kendő festésnél attól függ, hogy milyen technikát alkalmazok, például mintát festek e vagy csak színek lesznek a kendőn. A mintával ellátott kendők más, komoly technikát igényelnek.

 Mennyire vagy magaddal elégedett, amikor elkészültél egy darabbal? Ha valami nem tetszik, javítod vagy újrakezded?

Eddig még nem volt olyan darab, amit ne szerettem volna. Mivel örömömre szolgál a festés és csak akkor teszem, ha hangulatom van hozzá, így nem volt arra példa, hogy újra kezdtem volna. Olyan persze már előfordult, hogy véletlen kiborult a festékem és akkor újrakezdtem.

 Ha valaki azt mondja, hogy nekem is pont olyat készítsen, van esély a pont ugyanolyanra?

Én mindig elmondom, hogy minden általam készített darab egyedi, két egyformát nem biztos, hogy tudnék produkálni. Ezért is vagyok bajban, ha például egy olyan egyszerű dolog történik, hogy valaki elveszíti a fülbevalójának egyik darabját és kéri, hogy pótoljam. Egyszerűen, azt a bizonyos színt nehéz visszaadni, reprodukálni.

 Úgy hallottam, az idén a türkizkék és árnyalatai a kedvenc színek. Hogyan találod ki a színkombinációkat?  Van olyan szín, amelyet különösen kedvelsz?

Imádom a színeket! Innen indult minden. Kék, zöld, türkiz már régóta a nagy kedvencem és igen, az idei évben gyakran látok ebből a színkombinációból. Sokszor úgy gondolom, hogy nem is igazán a szín, hanem az árnyalat a meghatározó és a domináns. Örülök, ha színesben látom az embereket és azt főleg szeretem, ha ezt tudják viselni is.

Melyik generáció fogékony a selyemékszerre?

Nem tudnám pontosan behatárolni. A fiatal korosztály a figurákból készült ékszereket kedveli, a középkorosztály nagyon szereti a szetteket, az extravagáns színeket, formákat. Az idősebb korosztály jobbára kiegészítőket keres. Most nagy általánosságban fogalmaztam, mert tényleg nehéz bekategorizálnom. Arra sem tudnék pontosan válaszolni, hogy a termékeim közül mi a sláger és mit keresnek leginkább. Borzasztóan örülök annak, hogy ez mindig más és mindenre van kereslet.

Hogyan készülsz egy kiállításra? A selyemképekhez magad készíted a kereteket?

Fa keretet használok, amit nem én farigcsálok ki, viszont én színezem. Talán attól is tudnak egyedivé válni a képeim, hogy az adott témához, színhez igazítom a keret színét, illetve gyakran a képek „továbbfestése” a kereten folytatódik.

Mennyire érdekli az ifjúságot a selyemfestés?

Úgy érzem, hogy érdekli őket. Már többször kaptam felkérést iskolákból, hogy tartsak kurzusokat. Általános iskolában volt arra is példa, hogy a képeimhez mesét írtak a gyerekek, amit egy nívós eseményen jutalmaztak az iskola vezetői.

Milyen visszajelzéseket kaptál a vásárlóktól?

Ez az, ami mindig megerősít. Többen vannak törzsvásárlóim, amit már a vidéki helyszíneken is tapasztalok. Teljesen feltölt, sok örömet okoz, ha örömöt okozhatok a munkáimmal.

Hol vásárolhatók meg az alkotásaid?

A Facebook oldalamon (Silk Arts by Kriszta Dezse) rendszeresen hírt adok magamról, hogy melyik vásárban, hol vagyok elérhető. Ezen kívül sok privát megkeresés is érkezik, ez alkalommal külön egyeztetünk.

Mondanál pár szót a jövőbeni terveidről?

A festés az életem része és én már tudom, hogy az is fog maradni. A kendőim és ékszereim kapcsán vannak konkrét és komoly terveim. Remélem, hamarosan elő tudok velük rukkolni!😊.

Nagyon köszönöm, hogy válaszoltál a kérdéseimre! 

About Engi Zsuzsa

A korlátlan információ használat korát éljük. Özönlenek ránk minden irányból, kéretlenül a hírek. Az olvasó felelőssége, hogy mit fogad be, a mienk, szerkesztőké pedig, hogy tárgyilagosan tényeket mutassunk be. A véleményezés jogát pedig átengedjük olvasóinknak.

View all posts by Engi Zsuzsa →