Szeretné tudni, hogy melyik madár látogatja a kertjét? Ismeri a mobiltelefonos madárhatározót?

Nem lehet mindig kéznél a madárhatározó zsebkönyv, pedig az unokák gyakran kérdezgetik a nagyit és a papát, akik mindig mindenre tudják a választ, hogy éppen hogyan hívják azt a kis piros kalapos madarat az etetőnél? Ilyenkor bizony jön a hümmögés, a fejvakargatás, a habozás, majd a gyorsan leveszem a polcról és fellapozom…

Állj! Van ettől sokkal jobb megoldás. Mutatjuk!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Farkaskölykök Ifjúsági Egyesület kifejlesztett  egy olyan Android és iOS rendszereken futó telefonos alkalmazást, amely feltelepíthető az okostelefonokra. A programot elindítva kezdőként is meghatározhatja, hogy milyen madarat lát a kertjében.  A leírás szerint  a madárhatárotó több nagyon hasznos funkcióval rendelkezik. Nem csak határozóként szolgál, lexikon is egyben, rögzíthető megfigyelés, adatfeltölrés a Madáratlasz Programba (MAP). Kemelt jelentőségű, hogy az “alap verzióban” 157 madárfaj, 269 illusztráció és 203 hang, míg a  “haladó verzióban” új 367 madárfaj, 547 új illusztráció és 203 új hang található.  Az alkalmazásban használt illusztrációk Kókay Szabolcs munkái, a madárhangok egy része pedig Zsoldos Árpád hangfelvételei.  Az alap és a halaladó verzó közötti különbségről itt olvashat bővebben.

Sokan megijednek attól, ha valamilyen applikációt kell a telefonra feltelepíteniük.  Nem boszorkányság, a fejlesztők erre is gondoltak és pontos “hogyan csináld” útmutatásokat adnak, egyben felhívják a figyelmet arra, hogy az alkalmazás mobiltelefonokra lett fejlesztve, tableteken elképzelhető, hogy nem fog elindulni illetve nem fog tökéletesen működni.

“Az ingyenes alkalmazás letöltéséhez nem kell mást tennie, mint a Google Play áruházban (Androidos telefonok esetén) vagy az App Store-ban (iPhone telefonok esetén) a keresőmezőbe beírni azt, hogy „Madárhatározó”, majd a telepítésre kattintani, vagy ha már le van töltve a telefonjára, akkor a frissítésre kattintani.  Az áruházakban az alábbi kis ikon fog megjelenni:

Ha megtaláltuk az ikont, a telepítés gombra kell kattintani. Telepítés után csak keressük meg telefonunkon az ikont és kezdődhet is a határozás!”

Jó szórakozást!

A mobiltelefonos madárhatározó alkalmazásáról itt olvashat további információkat:  http://www.mme.hu/madarhatarozo-mobiltelefonos-alkalmazas-0

About Engi Zsuzsa

A korlátlan információ használat korát éljük. Özönlenek ránk minden irányból, kéretlenül a hírek. Az olvasó felelőssége, hogy mit fogad be, a mienk, szerkesztőké pedig, hogy tárgyilagosan tényeket mutassunk be. A véleményezés jogát pedig átengedjük olvasóinknak.

View all posts by Engi Zsuzsa →