Fotók a vizek szerelmeseinek – Az öt szín folyója

Fotó: wikimedia.org

Folyékony szivárványnak vagy az öt szín folyójának is nevezik a kolumbiai Kristály-folyót a vizében időszakosan megjelenő színkavalkád miatt, mely a világon egyedülálló természeti jelenség.

A La Macarena Nemzeti Parkban kanyargó folyó vizében az esős időszakot követően, július végén elszaporodnak az algák, moszatok és vízi növények, melyek sárga, zöld, lila és vörös színre festik a vizet. A folyó vizének változatos színeit elsősorban a csak ezen a területen élő (endemikus) növényfaj, a Macarenia clavígera okozza. Ez a gyönyörű természeti jelenség július végétől egészen novemberig látható.

A kolumbiai Kristály-folyó vidéke a több mint 1 milliárd évvel ezelőtt kialakult, a világ legrégebbi sziklái közé tartozó kvarcitsziklák miatt is különleges helyszín. Az idők folyamán változatos sziklaalakzatokat vájt ki a víz, így a Kristály-folyó lyukacsos sziklákon keresztül folyik, számtalan vízesésesen, kis csobogón és zuhatagon keresztül, míg eljut a Guayabero-folyóig.

A Sierranía de la Macarena, ahol a Kristály-folyó található, három nagy ökológiai térség határán van, melyek mindegyike változatos növény- és állatvilággal rendelkezik. A folyó az Andok, a keleti Llanos és az Amazonas esőerdő találkozási pontja mentén húzódik. 

Fotó: flickr.com

Fotó: flickr.com

Fotó: flickr.com

Fotó: impressmagazin.hu

Fotó: flickr.com

Fotó: wikimedia.org

Fotó: flickr.com

Fotó: miller-reisen.de

Fotó: wikimedia.org

Fotó: wikimedia.org

Fotó: flickr.com

Fotó: wikimedia.org

Fotó: flickr.com

Fotó: flickr.com

Forrás: https://www.elobolygonk.hu/

About Engi Zsuzsa

A korlátlan információ használat korát éljük. Özönlenek ránk minden irányból, kéretlenül a hírek. Az olvasó felelőssége, hogy mit fogad be, a mienk, szerkesztőké pedig, hogy tárgyilagosan tényeket mutassunk be. A véleményezés jogát pedig átengedjük olvasóinknak.

View all posts by Engi Zsuzsa →