Amikor javítani kell, az nagyon macerás? Interjú Komondi Péterrel, a kávégépek szervizmesterével, aki telefonos segítséget is nyújt.

Kérlek, mutatkozz be, és mondd el, hogy mivel foglalkozol!

Komondi Péter vagyok. Vállalkozásom 2010 óta kávégépek felújításával és szervizelésével foglalkozik.

Mióta szereted a kávét?

Főleg amióta napi szinten dolgozom a kávégépekkel.

Az erős presszót vagy inkább az enyhébb a kedvenc?

Egy finom espressora vagy habos cappuccinora bármikor kapható vagyok.

Honnan jött az ötlet, hogy kávégépekkel akar a vállalkozás foglalkozni?

Vásároltam egyszer egy hibás, felújítandó automata kávégépet saját részre és megtetszett a javítása, felújítása. Kihívást láttam benne. Aztán sorban jöttek a kávégépek típustól függetlenül.

Milyen tevékenységek szerepelnek a palettán? Kávégép eladás vagy csak szerviz?

Használt, felújított kávégépek eladása illetve kávégépek szervizelése a fő profilunk. Emellett szemes kávék és kávégép tisztító kellékek is elérhetőek a Nádasdy Ferenc utca 11. szám alatt található Kávégépcentrumban.

A szervízelésnek van előzménye? Foglalkoztatok a kis kotyogók javításával is?

Nem, csak automata, darálós kávégépekkel.

Milyen kávégépet szeretnek legjobban az átlagemberek?

Szerintem az egyszerű kezelhetőség és design jellemezze.

Minden típusnak ismered a tulajdonságait vagy bele kell lapoznod az útmutatóba néha?

Igyekeztem kiismerni a legtöbb kávégépet az évek alatt. A kezelési utasítás gyakori fellapozását a Vevőknek szoktam tanácsként adni, hogy gördülékenyebben és bátrabban merjék használni kávégépeiket. Ne ijedjenek meg egy vízkőtelenítéstől, vagy esetleg egy felvillanó- vagy folyamatosan világító ledtől.

Van különbség a fiatal és az idősebb generáció ízlése között? Melyik szereti a bonyolultabb gépeket?

Nagyon vegyes a Vásárlói kör, ha az életkort nézzük. A fiatalabb generáció nyitottabb a modernebb gépek iránt, az idősebbek a megbízhatóságot keresik. De ez sem jelenthető ki kategorikusan.

Ha valaki nagyon tétova a vásárláskor, mi alapján javasoltok neki típust?

Első meghatározó tényező, hogy otthoni- vagy vendéglátós helyre szánják, majd az árfekvés illetve a design. Majd a Hölgyek következnek: szín, forma és extrák.

Ha a vevő nagyon ragaszkodik egy olyan géphez, ami neki egyáltalán nem fog megfelelni, megpróbáljátok meggyőzni és inkább egy másikra rábeszélni?

Természetesen. Pro- és kontra érvek felsorakoztatásával igyekszünk segíteni, hogy a legmegfelelőbb kávégép kerüljön a háztartásokba.

Ezek a gépek sokkal erősebb kávét főznek?

A kávé erőssége szabályozható a legtöbb gépen. Mikor felújítok egy kávégépet vagy szerviz után visszaadom a készüléket, egy kellemesen krémes, közepes erősséget állítok be a gépeken. De gyengébb illetve erősebb kávét is képesek produkálni megfelelő beállítással.

Minden géphez, márkához van valami javasolt kávétípus?

Konkrét kávé márkát nem szoktunk javasolni, csak annyit tanácsolunk, hogy a nagyon olcsó és egyben gyenge minőségű kávékat kerüljék, mert ezek akár őrlő meghibásodást is okozhatnak és élvezeti értékük is messze elmarad az elvárttól.

Szoktatok telefonos segítséget adni, ha valaki elakad egy karbantartási folyamatban vagy esetleg nem megszokott működést tapasztal a szeretett kávégépén?

Igen, akár telefonon is segítünk az Ügyfeleknek. A „távgyógyítás” nagyon sok esetben beválik illetve tanácsot is adunk, ha valami nem egyértelmű a működéssel, karbantartással kapcsolatban.

Mennyire vagyunk igényesek? Amikor javításra hozzák a gépet, sokszor csóváljátok a fejeteket?

A gyakorlat sajnos azt mutatja, hogy az esetek nagy százalékában a gépeket elhanyagolják és a legtöbb meghibásodás ezekből a karbantartási hiányosságokból ered.

Amikor javítani kell, az nagyon macerás?

Hibától függ. Van olyan szervizelési modul, ami hosszabb időt vesz igénybe, de a karbantartási munkák elvégzése alaposságot igényel. A szervizelés után vízkőtelenítjük, zsírtalanítjuk a hozzánk beadott kávégépeket. A víztartályt is kitisztítjuk valamint a gépek belsejét is és a tömítések cseréje sem maradhat el ilyenkor.

Ha valakinek nem tetszik a fekete szín, át lehet festeni egy kávéfőzőt?

A kávégépek színe egyre extrémebb lett az utóbbi időben. Már láthatunk piros, citromsárga vagy akár kék színű készülékeket is. A klasszikus ezüst, fekete, antracit, bordó illetve fehér színű gépek gyárilag színre fújva kerülnek hozzánk illetve az üzletekbe. Az átfestés nem tartós illetve minőségi romlást eredményez szerintem.

Honnan lehet alkatrészeket szerezni ezekhez a berendezésekhez? Nálatok van raktáron vagy külföldről rendelitek őket?

Az új alkatrészeket típusorientált kávégépes webáruházakból rendeljük. De igény esetén bontott alkatrész is áll rendelkezésünkre.

Mennyire jellemző a szombathelyi háztartásokra, hogy lecserélik a régi kotyogót modern gépre?

Úgy tapasztalom, hogy egyre többen térnek át az automata kávégépekre. Persze, aki a nagyon erős, sűrű feketét kedveli, az továbbra is marad a megszokott kotyogósnál.

Mondanál pár szót a jövőbeni terveidről?

Alaposság, színvonal, megbízhatóság fenntartása – a jövőben is erre törekszem.

Köszönöm az interjút!

About Engi Zsuzsa

A korlátlan információ használat korát éljük. Özönlenek ránk minden irányból, kéretlenül a hírek. Az olvasó felelőssége, hogy mit fogad be, a mienk, szerkesztőké pedig, hogy tárgyilagosan tényeket mutassunk be. A véleményezés jogát pedig átengedjük olvasóinknak.

View all posts by Engi Zsuzsa →