Gyöngyékszer az Atlanti-óceánban megtalált kagylóból – Interjú Virágné Geiszler Évával

Kérlek, mutatkozz be, és mondd el, hogy mivel foglalkozol.

Virágné Geiszler Éva vagyok, gyöngyékszereket készítek.

Mióta foglalkozol ékszerkészítéssel?

2006 óta.

Részt vettél tanfolyamon vagy autodidakta módon jutottál el a mai tehetséged szintjére?

Az interneten láttam egy peyote háromszögekből készült karkötőt, ami nagyon megtetszett. Felvettem a kapcsolatot a készítőjével, aki készségesen segített. Utána pedig kezdődött a kutakodás a neten újabb és újabb technikák után. Azokat megfejtettem, próbálgattam autodidakta módon.

Munka vagy hobbi az ékszerkészítés?

Hobbi.

Milyen technikákat alkalmazol?

A gyöngyfűzésben használatos minden technikát: peyote, raw, craw, brick, biloba. Kipróbáltam a gyöngyhorgolást, gyöngyszövést, gyöngyhímzést is.

Kell valamilyen különleges eszköz hozzá?

Nagyon jó minőségű gyöngyök, cérnák, damilok.

Mit takar a gyöngyékszer kifejezés, az alkalmazott anyagra vagy inkább a formára utal?

Mindkettő. Vannak olyan alapanyagok, melyeket használunk a gyöngyök mellett. Gondolok bőrre, fém kiegészítőkre, gombokra, üveglencsékre, kövekre, bármire, ami gyönggyel körbedolgozható. Az alapanyag és a kész ékszer is lefedi a gyöngyékszer kifejezést.

Honnan veszed az ötleteket és az anyagot?

Inspirálnak más gyöngyékszer készítők is, vagy éppen egy új gyöngyforma megjelenése. Az utóbbi havonta értendő. Újabb és újabb gyöngyformák és színek jelennek meg mind a cseh mind az amerikai piacon.

Vannak-e jellemző trendek, amikre odafigyelsz?

Igyekszem a divatirányzat színeihez készíteni az ékszereket is, illetve ezeket a színeket megjeleníteni az ékszerekben.

Hogyan tervezed meg az ékszert? Számítógépes tervezéssel? Ezt sosem tudtam elképzelni, mesélnél erről?

Vannak kész megvásárolható minták, amit más gyöngyfűzők, gyöngyékszer tervezők készítenek igényes számítógépes rajzokkal, ábrákkal. Van, hogy ezekből fűzök. Az is előfordul, hogy csak kezembe veszem a tűt és a gyöngyöket, és saját elképzelésemet valósítom meg.

Mennyi idő alatt készül el egy ékszer?

Teljesen változó. Függ a nagyságtól, mintától, mennyi időt tudok rászánni. Van, hogy addig nem állok fel, míg nincs kész az ékszer. De az is előfordul, hogy három hét alatt készül el, mert naponta csak tíz percet tudok rajta dolgozni.

Mennyire vagy magaddal elégedett, amikor elkészültél egy darabbal?

Nem is annyira a végeredmény a fontos számomra, hanem az odáig vezető út. A kísérletezés színekkel, formákkal, anyaggal, vagyis maga az alkotás. Jó látni, ahogy a kezeim között alakul az ékszer. Van, hogy bontok, mert nem tetszik a szín vagy nem úgy állnak a gyöngyök, ahogy elképzeltem. Amikor azonban minden összhangban van, akkor tényleg elégedett vagyok.

Volt már olyan kollekció, amire azt mondtad, hogy ez olyan szép, hogy megtartom?

Van, amit kimondottan magamnak fűztem és nem készül belőle több. Ezt általában a ruháimhoz igazítom. Persze olyan is van, hogy készítek egy ékszert, mert tetszik a formája, vagy, mert kíváncsi vagyok, hogyan viselkedik benne valamelyik új gyöngyfajta, aztán szembe jön a hozzá illő ruha valamelyik kirakatban.

Melyik generáció fogékony a gyöngyékszerre?

Általában az középkorosztály.

Van olyan szín, amelyet különösen kedvelnek a vásárlók?

A türkiz, fehér, általában sláger. Azonban egy ékszerben a színek összjátékát kell eltalálni, ami a formához is illik. Akkor mindegyik a maga módján lesz szép, egyedi és különleges.

A családodban öröklődött a tehetség?

Nagymamáim hímeztek.

Mennyire érdekli az ifjúságot a gyöngyékszer készítés?

Mivel időigényes és sok türelmet igényel, nem a kedvenc hobbija a mai ifjúságnak.

Milyen visszajelzéseket kaptál a vásárlóktól?

Nagyon elégedettek. Volt, aki a nyakamból vásárolt meg ékszert. Sokan vannak, akik egyedi elképzeléssekkel keresnek meg. Készítettem már medált csempedarabokból, utazás során gyűjtött kövekből, zuzmóból, sőt kagylóhéjat is foglaltam már be gyönggyel, így medálként hordható az Atlanti-óceánban megtalált „kincs”.

Hol vásárolhatók meg ezek az ékszerek?

Az interneten, kézműves vásárokban, amit a Facebook oldalamon rendszeresen közzé is teszek, hogy mikor és hol.

https://www.facebook.com/evigyongyei/?ref=bookmarks
https://www.meska.hu/Shop/index/853
http://evigyongyei.blogspot.com/

Mondanál pár szót a jövőbeni terveidről?

Nagy tervek nincsenek, szeretnék hobbi szinten továbbra is foglalkozni az ékszerkészítéssel. Új formákat, ötleteket, gyöngyfajtákat kipróbálni, ahogy időm engedi.

Köszönöm az interjút!

About Engi Zsuzsa

A korlátlan információ használat korát éljük. Özönlenek ránk minden irányból, kéretlenül a hírek. Az olvasó felelőssége, hogy mit fogad be, a mienk, szerkesztőké pedig, hogy tárgyilagosan tényeket mutassunk be. A véleményezés jogát pedig átengedjük olvasóinknak.

View all posts by Engi Zsuzsa →