Komolyzenei este – Puccini: Bohémélet

Ma este Puccini: Bohémélet című operájnak szcenizált előadását láthatja és hallhatja Szombathely közönsége 19 órai kezdettel az AGORA – Művelődési és Sportházban Hábetler András rendezésében. Vezényel: Madaras Gergely

Egy kis előzetes a Bohémélethez (Forrás: https://www.sso.hu/)

„A Bohémélet témája, a társadalmon kívül élő, éhező, nyomorgó bohémek világa népszerű témát jelentett a 19. század utolsó évtizedében, Ruggiero Leoncavallo szintén megzenésítette az Henry Murger regénye alapján készült librettót. Az elsőbbség kérdésében Puccini és Leoncavallo között még nyilvános sajtóvita is kibontakozott. A két mű közül egyértelműen Puccinié bizonyult maradandóbbnak. Bár 1896-ban a torinói Teatro Reggio-ban Arturo Toscanini vezényletével lezajlott ősbemutatót a szakma hűvösen fogadta, a nagyközönséget azonnal magával ragadták az opera szívhez szóló melódiái, érzelmes hangzásvilága.

Az opera sok-sok színes, bohém epizódja alatt végig ott kísért a tragédia árnya, mely az utolsó felvonásban, Mimi halálakor válik nyilvánvalóvá, és az addigi, sokszor frivol életképeket követően kíméletlenül lerántja a leplet az addig elhallgatott, megrendítő valóságról. A Bohéméletben olyan slágerré vált számok szerepelnek, mint Rodolfo I. felvonásbeli áriája („Che gelida manina”), Musette keringője („Quando me’n vo’ soletta”) vagy Colline kabátáriája a IV. felvonásból.”

Közreműködnek:

Rodolphe – Horváth István
Mimi – Kriszta Kinga
Marcell – Haja Zsolt
Musette – Rácz Rita
Schaunard – Geiger Lajos
Colinne – Kiss András
Benoit, Alcindoro – Hábetler András

 Győri Nemzeti Színház kórusa, karvezető: Balogh Eszter
és a Paragvári Utcai Általános Iskola gyerekkórusa, karvezető: Sándorfi Olga

Savaria Szimfonikus Zenekar

Kedvcsinálónak egy csodálatos videó:
Anna Netrebko – Puccini – La Bohème Quando m’en vo’ soletta

About Engi Zsuzsa

A korlátlan információ használat korát éljük. Özönlenek ránk minden irányból, kéretlenül a hírek. Az olvasó felelőssége, hogy mit fogad be, a mienk, szerkesztőké pedig, hogy tárgyilagosan tényeket mutassunk be. A véleményezés jogát pedig átengedjük olvasóinknak.

View all posts by Engi Zsuzsa →