Lehet rajztéma a sportcipő? Interjú Sztojka József Szocsóval, aki szerint igen

Két fiatal művész mutatkozik be a közönségnek 2019. március 1-én egy közös kiállítással, melynek Bükön a Művelődési Ház ad otthont. A kiállítás a Pillanatrablás címet viseli. 

Sztojka József Szocsóval készítettünk interjút a terveiről, családról, rajzolásról.

Kérlek, mutatkozz be, és mondd el, hogy mivel foglalkozol.

Sztojka József vagyok, foglalkozásomat tekintve mérnök.

Mióta foglalkozol rajzolással?

Körülbelül két és fél évvel ezelőtt kezdtem el rajzolni, rajzzal foglalkozni.

Ezt tanultad vagy inkább hobbi?

Az általános iskolát és a főiskolán tanult műszaki rajztól eltekintve nem tanultam rajzolni, ez egy hobbi, a hosszú téli estéken egy számomra kedvelt időtöltés.

Milyen technikákat alkalmazol?

A rajzolást, mint nagyon sokan az „egyszerű” grafitceruzával kezdtem és mai napig ez a kedvencem, de néha azért csempészek a képekbe némi színeket is. Időközben volt egy nagyobb kitérésem az olajpasztell irányában ahol tájképeket rajzoltam, de volt egy pici próbálkozás a tustintával is.

Részt vettél tanfolyamon vagy autodidakta módon, önfejlesztéssel jutottál el a mai tehetséged szintjére?

Nem vettem részt rajzos kurzusokon, autodidakta módon tanultam. Az életben vannak dolgok amik változnak, és vannak amik nem. Az alkotás egy változékony dolog, hisz az ember tanul, fejlődik és nem csak a rajztudás változik, hanem a szemlélete és az önbizalma is. Egyre merészebb, összetettebb témákhoz nyúl és több technikát is kipróbál.

Honnan veszed az ötleteket?

A rajzok témáit az internetről merítem. Jelenleg már külön oldalak vannak művészfotókkal feltöltve, ahol mindenki megtalálhatja a maga lelki világához legközelebbi témákat, ha netalán valami indíttatást érez megrajzolni.

Mennyi idő alatt készül el egy alkotás?

Ez változó, átlagban egy A3 méretű rajzlapra készített alkotás 10-12 órát vesz igénybe. Én lassan rajzolok, naponta kb 1-2 órára van szabadidőm leülni az íróasztalhoz.

Melyik képedre vagy a legbüszkébb?

Mindig arra vagyok a legbüszkébb, amit épp rajzolok!

A családodban öröklődött a tehetség?

Remélem igen! Három lányom van és mindegyiket érdekel, foglalkoztat kisebb-nagyobb szinteken a művészetek valamelyik ága. Rebeka a nagylányom az irodalmat kedveli, jelenleg az ELTE-n 3. éves magyar-történelemtanár szakos hallgató. Nikolett még általános iskolás, de már 5 éve hordjuk egy moderntáncot oktató szombathelyi sportegyesületbe. Bettina a képzőművészet iránt érdeklődik, hamarosan lesz a felvételije a Magyar Képzőművészeti Egyetem grafikus szakára. Ha lehet mondani, hogy a rajztudás örökölhető akkor Bettina örökölte, de inkább én tanulok tőle!

A lányaidat tanítod rajzolni?

Nikivel szoktunk egy asztalnál rajzolni, de nem kell tanítani! A gyerekek mindig mindent jobban tudnak!

Ez már nem az első kiállítás, vagy igen?

Személy szerint nekem ez a negyedik kiállításom lesz. Az első majdnem napra pontosan egy évvel ezelőtt Bükön a Művelődési Házban volt. A második Nicken a Régi Iskolában tavaly júliusban ahol az olajpasztell természetképeim lettek bemutatva. A harmadik egy közös kiállítás volt a BAMM-mal tavaly augusztusban Nicken a Művelődési Ház felújításának átadóján. Alakítottunk egy kis alkotói közösséget a rajzos barátaimmal Egedi Orsival, Koller Szilvivel és Makár Írisszel, Bohém Amatőr Művészek Műhelye névvel, ezt a tárlatot lehetett megtekinteni.

Milyen visszajelzéseket kaptál az első kiállítás után?

A kiállítások után csak pozitív visszajelzéseket kaptam. Mint hozzáértők, mint laikusok csak a további alkotások készítésére bíztattak. A nicki BAMM-os kiállítás mondhatni annyira sikeres volt, hogy majdnem úgy kellet vissza könyörögni a képeket. Mindig jött egy szavaló verseny vagy egy nyugdíjas találkozó és szerették volna a helyiek, ha arra még maradnak a rajzok.

Hol láthatók a műveid, ha valaki meg szeretné tekinteni őket?

Az alábbi linkre kattintva megtekinthető: https://www.facebook.com/szocso72/

Mondanál pár szót a jövőbeni terveidről?

Nem szeretek tervezni. Közhelyesnek tűnik, de soha nem tudhatjuk, hogy mit hoz a jövő, mindenesetre egy BAMM-os idei kiállításnak örülnék! De, hogy hol és mikor erre még nem tudom a választ!

Köszönöm, hogy vállaltad az interjút!

About Engi Zsuzsa

A korlátlan információ használat korát éljük. Özönlenek ránk minden irányból, kéretlenül a hírek. Az olvasó felelőssége, hogy mit fogad be, a mienk, szerkesztőké pedig, hogy tárgyilagosan tényeket mutassunk be. A véleményezés jogát pedig átengedjük olvasóinknak.

View all posts by Engi Zsuzsa →