Időjárás-jelentés

Budapest, 2019. február 14., csütörtök (MTI) – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 

Időjárási helyzet Európában
—————————
Egymást követő frontok hatására mozgalmas, szeles az idő a Brit-szigetek északi partjai mentén és a Skandináv-félsziget északi részén: arrafelé az eső mellett már csak a magasabb helyekről jelentenek havazást. Kontinensünk keleti területei fölött egy hullámzó frontálzóna húzódik, melynek déli ágán mediterrán ciklon található a Földközi-tenger keleti medencéjében. Ezeken a tájakon is többfelé fordul elő csapadék: északkeleten és a hegyekben a hó, másutt az eső esik, Délkelet-Európában zivatarok is kialakulnak. A Keleti-Kárpátok térségében és Ukrajna déli tájain egy magassági hidegcsepp okoz több helyen kis mennyiségű vegyes halmazállapotú csapadékot. A szárazföld többi részén azonban egy nagykiterjedésű magasnyomású képződmény a meghatározó, területén sokat süt a nap, de éjszaka elsősorban a szélvédett völgyekben, medencékben köd, illetve alacsonyszintű rétegfelhőzet képződik, mely napközben helyenként tartósan megmarad. Egész napos fagy már csak a Baltikum területén, valamint a Skandináv-félsziget északkeleti felén jellemző, a csúcshőmérséklet utóbbi tájakon néhol a -10 fokot sem éri el. Európa nagy részén 2 és 12, az Ibériai-félszigeten 14 és 20 fok közé melegszik fel a levegő. Péntek estig anticiklon húzódik a Kárpát-medence fölé, ezért csendes időre, az ország nagy részén többórás napsütésre számíthatunk.

Várható időjárás az ország területén péntek estig
————————————————-
Este, éjszaka észak felől fátyolfelhők érkeznek, emellett többfelé párássá válik a levegő, főként az ország középső és északi tájain átmenetileg ködfoltok is képződhetnek. Pénteken a ködfoltok feloszlása után változóan felhős idő számíthatunk, az ország nagy részén több órára kisüt a nap. Számottevő csapadék nem valószínű. Kezdetben az északnyugati, pénteken az északkeleti szél többfelé megélénkül, elsősorban csütörtökön a Dunántúlon erős lökések is kísérhetik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és +3 fok között alakul, de a kevésbé felhős, szélvédett északi völgyekben ennél hidegebb is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 7 és 10 fok között várható.

kf \ bBAB \ bzt

MTI 2019. február 14., csütörtök 15:25

 

About Engi Zsuzsa

A korlátlan információ használat korát éljük. Özönlenek ránk minden irányból, kéretlenül a hírek. Az olvasó felelőssége, hogy mit fogad be, a mienk, szerkesztőké pedig, hogy tárgyilagosan tényeket mutassunk be. A véleményezés jogát pedig átengedjük olvasóinknak.

View all posts by Engi Zsuzsa →