Színházi este – Ferdinand von Schirach: Terror

Fotó: Mészáros Zsolt

Február 8-án este Ferdinand von Schirach: Terror című drámáját láthatja Szombathely közönsége a Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében 19 órai kezdettel, Jordán Tamás rendezésében.

A Lufthansa Berlin és München között közlekedő utasszállítóját eltéríti, és egy teltházas futballstadion felé kormányozza egy terrorista. Lars Koch vadászpilótának döntenie kell: lelője-e a repülőgépet a fedélzetén 164 emberrel, hogy megmentse a stadionbeli hetvenezret. A történteket Ferdinand von Schirach darabja egy bírósági tárgyalás keretei között dolgozza fel. A nézők az esküdtek szerepét kapják: feladatuk, hogy figyeljenek meg mindent, és a végén szavazzanak a látottak-hallottak alapján a vádlott elítéléséről vagy felmentéséről.

Ferdinand von Schirach első színpadi műve az emberi döntés felelősségét állítja középpontba, arra a kérdésre keresi a választ, vajon van-e különbség élet és élet között, ha azt a számok, a mennyiség felől nézzük. Hozhatunk-e döntést a halálról a nagyobb tragédia elkerülése érdekében? Ki a felelős?

Forrás: http://www.wssz.hu/

Érdekesség: Nézd meg, hogyan döntött a közönség világszerte több tucat színházban: felmentette vagy elítélte Lars Koch vadászpilótát. Kattints a http://terror.theater/ oldalra!

Ajánlás:

„Az előadást előszeretettel ajánlom mindenkinek, aki nem feltétlenül csak kikapcsolódás jelleggel ül be a színházba, és ebből adódóan nem bánja, ha nézőként ő is a Terror áldozata lesz. … Kafka írja naplójában: „Ha az olvasott könyv nem sóz egy jót a fejünkre, hogy ébredjünk, minek azt akkor egyáltalán kézbe venni?” Szentül hiszem, hogy ezt a gondolatot a színházra is lehet, sőt kell is alkalmaznunk. Nem árt néha kiszakadni a hétköznapok önfeledt kábulatából, s szembenéznünk az élet borús oldalával is. Filozófia, jog illetve a szociológia iránt érdeklődők számára pedig kifejezetten ajánlatos darab.” (Forrás: http://cornandsoda.com/ferdinand-von-schirach-terror-cimu-darabja-katona-jozsef-szinhazban/)

A szereposztásról itt olvashatsz részletesen.

A szombathelyi előadás premier lesz, a kritikákról utólag beszámolunk.

About Engi Zsuzsa

A korlátlan információ használat korát éljük. Özönlenek ránk minden irányból, kéretlenül a hírek. Az olvasó felelőssége, hogy mit fogad be, a mienk, szerkesztőké pedig, hogy tárgyilagosan tényeket mutassunk be. A véleményezés jogát pedig átengedjük olvasóinknak.

View all posts by Engi Zsuzsa →