Időjárás-jelentés

Budapest, 2019. február 5., kedd (MTI) – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 

Időjárási helyzet Európában
—————————
Kontinensünk északi részének időjárását ciklonok frontjai alakítják, így arrafelé borongós, csapadékos az idő: a Brit-szigetekről esőt, addig a Skandináv-félszigetről jellemzően havazást jelentenek. Ugyancsak ciklon örvénylik Olaszországtól délre, melynek csapadékzónája a Kárpát-medencét is elérte. Az alacsonynyomású képződmény hatására a Földközi-tenger középső részén és a Balkán-félszigeten sokfelé esik az eső, északabbra havas eső, havazás, míg a délebbi vidékeken zivatar is előfordul. A fent említett két rendszer között  magasnyomás található, mely az Ibériai-félszigettől a Germán-alföldön át egészen a Kelet-európai-síkságig húzódik. Területén általában sokat süt a nap, de helyenként tartósan megmarad a köd, illetve az alacsonyszintű rétegfelhőzet. A leghidegebb a Skandináv-félsziget északi felén van, ahol a hőmérséklet csúcsértéke több helyen -20 fok alatt, néhol -30 fok közelében alakul. Ezzel szemben a Balkán-félszigeten és Törökországban több helyen 20 fok köré melegszik fel a levegő. Szerda estig a Kárpát-medence időjárását egyre inkább anticiklon alakítja, így mindenütt csökken a felhőzet, és sok napsütésre számíthatunk.

Várható időjárás az ország területén szerda estig
————————————————-
Kedden az ország nagy részén erősen felhős vagy borult lesz az ég, és az esti órákig főként az Alföldön, valamint a Dél-Dunántúlon több helyen várható kisebb eső, néhol havas eső, hó. Éjszaka északnyugat felől nagy területen csökken a felhőzet, és szerdán országszerte többnyire derült, napos, csapadékmentes időre számíthatunk. Hajnalban elsősorban az Alföld, illetve az Északi-középhegység derültebb, szélvédett helyein átmenetileg köd, illetve alacsonyszintű rétegfelhőzet képződhet. Kedden többnyire mérsékelt marad a légmozgás, szerdán több helyen megélénkül, a Tiszántúlon helyenként meg is erősödik az északi, északkeleti szél.
A hőmérséklet hajnalban többnyire 0 és -7 fok között alakul, csúcsértéke szerdán 5 és 9 fok között várható.

kf \ bil \ bzt

MTI 2019. február 5., kedd 14:14

 

About Engi Zsuzsa

A korlátlan információ használat korát éljük. Özönlenek ránk minden irányból, kéretlenül a hírek. Az olvasó felelőssége, hogy mit fogad be, a mienk, szerkesztőké pedig, hogy tárgyilagosan tényeket mutassunk be. A véleményezés jogát pedig átengedjük olvasóinknak.

View all posts by Engi Zsuzsa →