Nyílt pályázat képzőművészek számára: Az ukijo-e hatás

Kacusika Hokuszai: A nagy hullám Kanagavánál, 1831.

A Duna Múzeum – Európai Közép Galéria a japán–magyar diplomáciai kapcsolatok fennállásának 150. évfordulója alkalmából nyílt pályázatot hirdet képzőművészek számára, amelynek témája:

A lebegő világ képe – Az ukijo-e hatás

Az ukijo-e XVII. és XIX. század között felvirágzó japán művészeti stílus, a kifejezés jelentése: „a lebegő világ képe”.

Mesterei fametszeteket és festményeket készítettek különböző témákban, megörökítve a női szépséget, a kabuki színészeket és a szumó birkózókat, történelmi eseményeket, regéket, tájakat és más helyszíneket, az állat- és növényvilágot, erotikát. A világ múlandóságát akarták megragadni abban a formában, amely csupán egyetlen pillanatra mutatja meg magát. A fametszeteket nem gépi, hanem kézi technikával nyomtatták, így csodálatos színekben, utánozhatatlan színátmenetekben pompáztak az alkotások.

Az ukijo-e stílus az európai művészetekre is hatást gyakorolt. A XIX. századtól a „japonizmus” kiemelkedő irányzattá vált, ahogy ez az impresszionista Edgar Degas, Édouard Manet és Claude Monet, a posztimpresszionisták, mint Vincent van Gogh, valamint a szecesszió művészei, így Henri de Toulouse-Lautrec alkotásaiban is megfigyelhető. Az ukijo-e „lebegő világa” tökéletesen harmonizál az impresszionizmus filozófiájával.

Olyan kortárs műalkotásokat várnak, amelyek szellemiségükben tükrözik a japán ukijo-e stílust.

A pályázat beadásának módja:
Pályázni 2018. december 14-től lehet a www.ukiyo-e.hu oldalon található online jelentkezési lap kitöltésével.

A pályázatokat először digitális formában várják az ukiyoe2019@gmail.com e-mail-címre 2019. május 1-jéig. A beérkezett művekből a zsűri kiválasztja a kiállításon megjelenő alkotásokat, a galéria pedig 2019. május 11-ig értesíti az érintett pályázókat.

A pályázat teljes szövege elérhető a Duna Múzeum honlapján, valamint az artportálon is.

További információ: https://hu.wikipedia.org/wiki/Ukijo-e

 

About Engi Zsuzsa

A korlátlan információ használat korát éljük. Özönlenek ránk minden irányból, kéretlenül a hírek. Az olvasó felelőssége, hogy mit fogad be, a mienk, szerkesztőké pedig, hogy tárgyilagosan tényeket mutassunk be. A véleményezés jogát pedig átengedjük olvasóinknak.

View all posts by Engi Zsuzsa →