Világnapok: A vizes élőhelyek napja

Február másodika a vizes élőhelyek világnapja, annak emlékére, hogy 1971-ben ezen a napon írták alá az iráni Ramsar városában a Ramsari Egyezmény néven ismertté vált nemzetközi megállapodást a vizes élőhelyek, elsősorban az ott élő madárvilág védelméért.

Az egyre fokozódó emberi beavatkozás hatására a 20. század közepére olyan mértékben összezsugorodtak a vizes élőhelyek, hogy óhatatlanul szükségessé vált az ökoszisztémák hosszú távú megőrzését szolgáló nemzetközi szintű összefogás. Bár az alapítók között csak 18 ország szerepelt, az egyezményhez az elmúlt évtizedekben több mint 130 ország csatlakozott. A csatlakozás feltétele, hogy az adott ország legalább egy, a kritériumoknak megfelelő vizes élőhellyel rendelkezzen.

Forrás: https://ng.hu/programok/2019/01/31/gyertyaszentelo-medveles-vizes-elohelyek-vilagnapja/

Olvass róla többet itt és itt.

Napjaink aszályos időszakjaiban nagyon fontos a nedves élőhelyek megmaradása. Ezek a területek többnyire vízzel borítottak, tavak, mocsarak, mélyedések. Nyáron kevesebb víz van bennük, de ősszel, ha megjön az eső, feltelnek. Az éghajlatváltozás által kiváltott heves csapadékok esetén betározzák a villámárvizeket és lassítják az árhullám levonulását.

A szombathelyiek kedvenc sétáló helye az Abért-tó, amely valójában a Lukácsházi árvíztározó anyagnyerő helyén kialakított vizes élőhely.

About Engi Zsuzsa

A korlátlan információ használat korát éljük. Özönlenek ránk minden irányból, kéretlenül a hírek. Az olvasó felelőssége, hogy mit fogad be, a mienk, szerkesztőké pedig, hogy tárgyilagosan tényeket mutassunk be. A véleményezés jogát pedig átengedjük olvasóinknak.

View all posts by Engi Zsuzsa →