Báli szezon: Jótékonysági Rotary bál

Hivatalos Rotary Zászló

Hivatalos Rotary Zászló

Megtartotta idei jótékonysági bálját a szombathelyi Rotary klub is. A klub 25 éve szerveződött újra, a nemzetközi Rotary eszméket hirdetve.  A jótékonysági bál bevételéből Vas megyei fiatalokat támogatnak. A Rotary egy világszervezet, amely Amerikából indult útjára. Az első Rotary klub még a múlt század elején alakult meg. Az első hivatalos Rotary zászló a hírek szerint, Missouri-ban tűnt fel 1915 januárban. 1922-ben egy kis Rotary zászlót Richard Byrd admirális tűzött ki a Déli-sarkon, négy évvel később az admirális expedíciója során Rotary zászlót tűzött ki az Északi-sarkon.

A Rotary olyan emberek klubja, akik jobbítani szeretnének.

A szolgálat öt útja:
• A klubszolgálat, a barátság építését jelenti a klubtagok között, valamint elősegítése a klub sikeres működésének.
• Hivatásszolgálat, személyes elkötelezettség arra, hogy képviselje valaki a hivatását vagy foglalkozását rotarysta barátai számára, és megtestesítse a magas etikai alapelvek és a munka méltóságának jellemző vonásait.
• Közösségi szolgálat, a rászorulók és a hátrányos helyzetű emberek támogatását jelenti.
• A nemzetközi szolgálat, a tolerancia és a békemegtartó munkát jelenti a nemzetek között.
• Az Új nemzedékek szolgálat, annak a pozitív változásnak felismerése, melyet a fiatalok és fiatal felnőttek részvétele jelent a vezetők kinevelésében, közösségi és nemzetközi szolgálati tevékenységekben, csereprogramokban, melyek gazdagítják, erősítik a békét és a kultúrák közti megértést a világon.

A Rotaryba nem lehet belépni, tag csak az lehet, akit meghívnak.

Minden egyes forint adományhoz hozzájárulnak a rotarysok munkával és pénzzel. Az adományoknak segélyszervezetek esetében átlagosan 60 százaléka jut el a rászorulókhoz, alapítványoknál az átlagszám 40 százalék, a többit felemésztik a működési és logisztikai költségek.

A rotarysok az erkölcsi követelményeket a négy kérdés próbájával szokták jellemezni, amely a cselekedetekre vonatkozik. A négy kérdés a következő: Igaz-e? Tisztességes-e minden érintett számára? Elősegíti-e a barátságot és jóakaratot? Javát szolgálja-e minden érintettnek?

A rotary rendezvényeken, a tagok nem politizálhatnak, nem adhatnak hangot politikai nézeteiknek. A rotarysok a vallást magánügynek tekintik, vallási kérdésekkel a klub nem foglalkozik, de az egyházakkal jó viszonyra törekszik.

A humanitárius ténykedéshez a klubok által szervezett jótékonysági rendezvények (bál, vacsora, hangverseny stb.) bevételeiből, illetve személyes kapcsolatok lobbi tevékenységéből szereznek támogatást.

A Rotary fogaskerék szimbóluma a folyamatos változást ábrázolja, ami a klubok egyik jellemzője (évenkénti szervezeti megújulás, 1-2 évente változó feladatok), a fogaskerekek összekapcsolódása részben a klubon belüli együttműködés, de a kormányzóság, sőt a világszervezet által megfogalmazott tevékenységekben való közös részvétel jellemzője.

A Rotarynak a világon több mint 1 millió 200 ezer tagja van. Ez a szám folyamatosan növekszik. A tagok több mint 500 Districtben dolgoznak, majd 33 ezer klubban.

A Rotary a világ legnagyobb tekintélyű civil szervezete, ezt bizonyítja, hogy ez az egyetlen olyan civil szervezet, amely tanácskozási joggal vehet részt az ENSZ ülésein. A Rotary olyan nagy erőforrásokat képes megmozgatni humanitárius ügyekben, amelyet nem tud figyelmen kívül hagyni az ENSZ.

Forrás: http://rotary.hu/mi-a-rotary/

Amennyiben érdekel a szombathelyi Rotary klub működése, története, honlapjukat itt találod.

Az országos Rotary szervezet honlapján pedig nyomon követheted az országos kapcsolódásokat, megnyilvánulásaikat, nemzetközi kapcsolódásaikat és tevékenységüket.

About Engi Zsuzsa

A korlátlan információ használat korát éljük. Özönlenek ránk minden irányból, kéretlenül a hírek. Az olvasó felelőssége, hogy mit fogad be, a mienk, szerkesztőké pedig, hogy tárgyilagosan tényeket mutassunk be. A véleményezés jogát pedig átengedjük olvasóinknak.

View all posts by Engi Zsuzsa →